VELIKI USPJEH LIJEČNIKA / Nakon transplantacije testisa, muškarac postao otac: Organe je dobio od svog brata bliznaca

Image
Foto: Profimedia

Brat primalac je zbog urođene mane ostao bez svojih testisa i već prije puberteta je uključen na supstitucionu terapiju testosteronom kako bi se razvijao kao muškarac

5.8.2022.
21:24
Profimedia
Play logo

Čovjek koji nije imao testise i kome je kirurg urolog svjetskog glasa prof. dr Miroslav Đorđević transplantirao testis od brata blizanca postao je nedavno otac, a u Srbiji je rođena prva beba poslije transplantacije testisa, piše Kurir. Transplantaciju testisa kod jednojajčanih blizanaca Đorđević je napravio krajem 2019. godine u Beogradu, u Univerzitetskoj dječjoj klinici "Tiršova", gdje je i zaposlen kao dječji urolog i kirurg.

Pripreme za ovaj poduhvat, ispričao je ovaj liječnik, trajale su gotovo godinu dana. "Brat davalac već je ostvario svoje potomstvo i analizama smo utvrdili da oba testisa funkcioniraju potpuno. Brat primalac je zbog urođene mane ostao bez svojih testisa i već prije puberteta je uključen na supstitucionu terapiju testosteronom kako bi se razvijao kao muškarac. Naš veliki uspjeh u transplantaciji materice iz 2017, koju smo izveli u "Tiršovoj" kada smo od jednojajčane bliznakinje transplantirali matericu njenoj sestri, što je tada izvedeno prvi put u svijetu s jednojajčanim pacijenticama, bio je povod da mi se ova dvojica braće jave i pitaju me za mogućnost transplantacije testisa", priča prof. Đorđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Druga transplantacija u svijetu

Tim liječnika provjerio je tada podudarnost, te su ustanovili da mogu izvesti ovu operaciju. "Ovo je tek druga transplantacija testisa u svijetu. Prva je napravljan po istom principu još davnih sedamdesetih u Americi. Nama je to predstavljalo veliki izazov jer je dio našeg velikog projekta transplantacije genitalnih organa kod transrodnih osoba. Sve pripreme su protekle po programima i projektima koji se koriste za sve poznate transplantacije, tako da smo na Dječjoj klinici u Tiršovoj postigli veliki uspeh", kazao je ovaj ugledni liječnik svjetskog glasa.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo