Švedski trgovački gigant poznat je po velikom izboru namještaja i kućnih potrepština, ali ako vas je put odveo tamo, velike su šanse da ste probali i njihov specijalitet – famozne mesne okruglice koje obožavaju svi i u kojima mogu uživati svi i kod kuće.
U jeku pandemije, koja je zatvorila većinu trgovačkih lanaca, IKEA je povukla neočekivan potez, koji bi je kasnije mogao stajati novčanih gubitaka. Ali solidarnost prije svega! Naime, javno je podijelila recept za svoje slavne mesne okruglice i sada napokon znamo u čemu je tajna njihova božanstvenoga okusa.
Recept je za količinu od 16 do 20 savršenih okruglica.
Sastojci:
500 g goveđeg mljevenog mesa
250 g svinjskog mljevenog mesa
1 sitno sjeckani luk
1 režanj češnjaka (isjeckani ili mljeveni)
100 g krušnih mrvica
5 jušnih žlica punomasnog mlijeka
1 jaje
sol i papar po želji
Umak:
nekoliko kapi ulja
150 ml punomasnog vrhnje za kuhanje
40 g maslaca
40 g običnog brašna
150 ml temeljca povrtne juhe
150 ml temeljca goveđe juhe
2 čajne žličice sojinog umaka
1 čajna žličica Dijon senfa
Priprema:
1. Kombinirajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro izmiješajte da ne bude nikakvih grudica. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
2. Smjesu oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku dva sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
3. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada je vruće, polako dodajte mesne okruglice.
4. Kada dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite još 30 minuta.
5. U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući dvije minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml vrhnja, dvije žličice sojina umaka i žličicu Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati.
6. Poslužite okruglice uz kuhani krumpir ili pire.
Dobar tek!