Opasni madeži / Rak kože: izbjegavajte sunce i odlaske u solarij jer vaša koža pamti

Image
Foto: Thinkstock

izične osobe za dobivanje melanoma su osobe koje već imaju mnogo madeža po tijelu, svijetle su puti, plave boje očiju i oni koji se previše izlažu UV zrakama

24.6.2018.
7:30
Thinkstock
VOYO logo

Ukoliko primjetite madež koji je nepravilnog oblika ili se mijenja, obratite se dermatologu. Prilikom pregleda obavlja se ABCDE pravilo (asimetrija, borders - rubovi, color - promjena boje, diameter - promjer veći od 6 mm, elevacija/evolucija – uzdignutost iznad razine ostale kože, promjena veličine, krvarenje i svrbež). Tijekom pregleda koristi se dermatoskopija gdje se na povećanju mogu pratiti najsitnije promjene madeža te se slike arhiviraju zbog buduće usporedbe.

Rizične osobe za dobivanje melanoma su osobe koje već imaju mnogo madeža po tijelu, svijetle su puti, plave boje očiju i oni koji se previše izlažu UV zrakama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritične madeže najlakše je prepoznati po asimetriji. Kod bezopasnih madeža, rubovi su precizni. Ako je rub madeža nepravilan, to je svakako znak upozorenja. Boja madeža ne bi smjela biti isprepletena u dvije boje. Ako vas madež počne svrbiti ili krene curiti krv iz njega, stanje je alarmantno. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku 40-50 % odraslih ljudi svijetle kože do 65. godine života razviju barem jednu prekancerozu kože. Rak kože se može izliječiti ako se otkrije na vrijeme.

Rizik od raka kože možete smanjiti izbjegavanjem izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju. Testiranje kože nakon svake sumnjive promjene može pomoći u ranom otkrivanju. Ako se madež ukloni na vrijeme, ne postoji nikakva opasnost za vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak kože prvo se razvija na područjima lica koja su bila zahvaćena suncem: vlasište, lice, usne, uši, vrat, prsa, ruke, šake i noge. Kada se rak javi kod osoba s tamnim tonom kože, veća je vjerojatnost da će se pojaviti na područjima koja nisu uobičajeno izložena suncu

Mogućnosti za liječenje raka će varirati. Nekad je dovoljno kirurško odstranjivanje. U drugim slučajevima je pogodnija biološka terapija, kemoterapija ili terapija zračenjem.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo