OGLAS

BIZARNO I JEDINSTVENO / Poučavali parenje šišmiša u crkvi pa otkrili: 'Pa oni uopće ne koriste penis za seks. Više je to kao ruka...'

Image
Foto: Shutterstock/Ilustarcija

Jedan od mogućih razloga je i taj što serotinski šišmiši imaju sedam puta duži penis od vagine ženke. Ova je spoznaja fascinantna za znanstvenike jer su šišmiši time postali jedinstveni u svijetu sisavaca - osim što kao sisavci jedini mogu letjeti

24.11.2023.
9:37
Shutterstock/Ilustarcija
VOYO logo

Šišmiši su dugo smatrani čudnim sisavcima. Oni su jedini sisavci koji mogu letjeti. Sada su znanstvenici otkrili još jednu jedinstvenu osobinu. Otkrili su da bi serotinski šišmiš mogao biti prvi sisavac za kojeg se zna da se pari bez upotrebe penetracije, piše CNN.

Poznati i pod znanstvenim imenom Eptesicus serotinus, šišmiši se pare dodirujući svoje genitalije. Mužjak šišmiša koristi svoj penis više kao ruku kako bi pomaknuo zaštitnu membranu sa vulve ženke šišmiša, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Current Biology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šišmiši imaju nevjerojatnu reproduktivnu biologiju koju je bilo teško proučavati s obzirom na noćnu i tajnovitu prirodu mnogih vrsta šišmiša, rekao je koautor studije Nicolas Fasel, stručnjak za šišmiše na Sveučilištu Lausanne u Švicarskoj.

“Većinu vremena vidjet ćete njihova leđa na zidu, a ne vidite što se zapravo događa ispred”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najnovija studija pokazuje: /

Umiranje od vrućine - doslovno! Znanstvenici: 'Do sredine stoljeća učetverostručit će se broj umrlih zbog vrućina'

Image
najnovija studija pokazuje: /

Umiranje od vrućine - doslovno! Znanstvenici: 'Do sredine stoljeća učetverostručit će se broj umrlih zbog vrućina'

Međutim, zahvaljujući naporima nizozemskog entuzijasta za šišmiše koji je postavio 18 video kamera u crkvi u Nizozemskoj koja je bila dom kolonije serotinskih šišmiša, Fasel i njegovi kolege uspjeli su detaljno analizirati 93 događaja parenja. "Stvarno možete vidjeti kopulaciju i vidjeti da penis ne ulazi", rekao je Fasel.

Snimka je pokazala da je polovica snimljenih epizoda parenja trajala manje od 53 minute, dok je jednom prilikom par šišmiša ostao zajedno u kopulativnom zagrljaju više od 12 sati. Ponašanje je slično "kloakalnom poljupcu", načinu parenja koji koriste mnoge ptice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što su Fasel i njegovi kolege primijetili na video snimkama moglo bi riješiti dugogodišnju zagonetku o reproduktivnoj biologiji ove vrste šišmiša i drugih iz iste obitelji. Penis mužjaka šišmiša je oko sedam puta duži od vagine njegove ženke, a ima glavu u obliku srca koja je sedam puta šira od vaginalnog otvora. To su značajke koje, čini se, otežavaju, ako ne i onemogućuju penetracijski seks, primijetio je Fasel.

Teri Orr, docentica i stručnjakinja za reproduktivne sustave šišmiša na Državnom sveučilištu New Mexico, rekla je da je u početku bila "zapanjena" kada je vidjela da mužjaci možda koriste svoje genitalije kao "kopulacijsku ruku" i "možda prenose spermu slično kao što to čine ptice". Orr nije bila uključena u studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šišmiši koriste svoju uropatagiju (repne membrane) na mnogo jedinstvenih načina za hvatanje mladunaca tijekom rođenja i tako dalje, pa su stoga korisni na mnogo načina, ali možda i prepreka tijekom parenja", rekla je Orr.

Ponašanje serotinskog šišmiša objavljeno u novinama je "bizarno i jedinstveno" ako je istinito, rekao je Alan Dixson, profesor biologije na Sveučilištu Victoria u Wellingtonu na Novom Zelandu i autor knjige iz 2021. "Seksualnost sisavaca: Čin parenja i evolucija reprodukcije." Međutim, po njegovom mišljenju, istraživači nisu pružili dovoljno dokaza koji bi poduprli njihovu neobičnu tvrdnju, dodao je Dixson, koji također nije bio dio studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koautorica studije Susanne Holtze, viša znanstvenica na Leibniz institutu za istraživanje zooloških vrtova i divljih životinja u Berlinu, priznala je da nisu uspjeli definitivno dokazati prijenos sperme s mužjaka na ženke šišmiša i rekla je da će to biti fokus budućih istraživanja.

“Pomalo je otvoreno pitanje kako njihova sperma stvarno dospijeva u ženski reproduktivni trakt. Moguće je da je u pitanju neka vrsta usisavanja. Ne možemo u potpunosti odgovoriti na ovaj mehanizam”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Alieni ili prevara? Nakon što su u meksički kongres stigli navodni vanzemaljci, provjerili smo što kažu znanstvenici

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo