Za neke je pivo najljepša stvar koja nam se može dogoditi nakon posla, a za druge prava noćna mora. Međutim, postoji znanstveno objašnjenje zašto neki ljudi ne mogu smisliti ovo alkoholno piće, a ima veze s genetikom.
Iz biologije smo naučili da na jeziku imamo okusno pupoljke i područja slano, slatko, gorko, kiselo i okus umami.
Jednom kada receptori na okusnim pupoljcima registriraju neku okus, šalju signal mozgu putem živaca. Liječnica Virginia Utermohlen Lovelace za Live Science je objasnila: "Ako zamislite receptore kao bravu onda je sve što se veže za njih ključ. Stanica za koju se receptor veže šalje poruku mozgu i poručuje mu da je nešto gorko."
(FOTO: Thinkstock)
Pivo izaziva nevjerojatni evolucijski fenomen koji nas štiti od opasne hrane i pića.
Imamo 25 receptora za gorko u našem tijelo, dok za slano imamo samo dva. Gorčina pive dolazi većinom iz hemlja. Alfa i beta kiseline u pivi te niske razine etanola vežu se na čak tri receptora za gorčinu, a to šalje iznimno jake signale mozgu.
No, zašto je nekima to toliko teško progutati?
Naime, većina toksičnih stvari koje su opasne za naše zdravlje imaju gorak okus i miris. U studiji iz 2009. godine istražitelji su objasnili: "Gorak okus smatra se upozorenjem za naš sistem kako se ne bi otrovali."
Tajna u tome zašto neki ipak popiju pivu, a neki ne su broj okusnih pupoljaka koji imate u ustima. Što ih je više, to će vam se piva više gaditi i odbijat ćete ju kušati.
Pročitajte još:
- 11 iznenađujućih zdravstvenih dobrobiti ispijanja piva
- Novosti i zanimljivosti: sve o pivu na jednome mjestu
- Može li bolje? Pivnica i spa u jednom, uz neograničenu količinu piva
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!