Play ponuda

Najbolji savjeti da naučite hodati u štiklama

shimmer fallback

Žena u visokim potpeticama svakako izgleda još ženstvenije. No, mnoge imaju problema s hodanjem u štiklama. Donosimo sedam savjeta koji će vam pomoći da se u potpeticama osjećate sigurno.

8.3.2014.
14:08
Play ponuda

Bitan je pravi broj

Najvažnija lekcija u odabiru dobrih cipela na potpeticu znači da odaberete svoj broj, a ne da uzmete broj veće samo zato što je u dućanu nestalo vašeg broja. Ako niste sigurni koji broj nosite zatražite da vam izmjere stopalo u dućanu. Ne samo da će vam moći reći koji ste broj već će vam reći i kakav oblik stopala imate odnosno je li vam stopalo široko ili visok rist.

Pripazite na model

Nisu sva stopala za sve vrste cipela. Kao što trebate pripaziti da vam odgovara broj jednaku pažnju trebate posvetiti i modelu cipela. U neudobnim i nestabilnim cipelama je teško hodati. Ukoliko vam model odgovara bit će udoban, a noge vam se neće 'klimati' u gležnjevima. Za početak možete izabrati cipele sa širokim remenom oko gležnjeva.

Provjerite potplate

Potplati su važni, pa im posvetite pažnju. Potplat cipele morao bi piti potpuno ravan i dobro prijanjati podu. Bilo kakva neravnina mogla bi prouzročiti da se spotaknete, a to je sve samo ne elegantno. U cipelama kod kojih čitav poplat ne dodiruje tlo nije lako hodati.

Hodajte uspravno

Potpetice vam mogu poboljšati držanje, ali morate raditi na tome. Hodajte tako da glavu držite uspravno, a ramena zabacite unatrag. Izbjegavajte pogrbljenost. Nakon što popravite držanje, hodanje će biti puno stabilnije i ugodnije.

Istežite dio stopala iza nožnih prstiju

Jeste li već primijetili da i kad odete na fitnes treneri tom dijelu stopala pridaju važnost. Vježbajte. Područje stopala iza nožnih prstiju jako je važno kada nosite potpetice i ako ga ojačate lakše ćete hodati. Uočit ćete da puno lakše kontrolirate korak te da su vam leđa ravnija, a držanje ispravnije.

Pogled ispred sebe

Izbjegavajte gledati u pod. Gledanje u pod pokazuje kako su vam cipele neudobne, nestabilne i da vas žuljaju. Takav hod zahtijeva malo vježbe, ali je puno lakše kada ga savladate.

Vježba

Za dobar hod u štiklama važna je praksa. Koliko god vam se to činio kao besmislen savjet, to je tako. Izaberite cipele koje vam odgovaraju i prvo vježbajte kod kuće. Za početak je dovoljno svega nekoliko minuta, a postepeno ćete vrijeme nošenja povećavati. Naposlijetku ćete u potpeticama hodati, a da to nećete ni primjećivati.

Play ponuda
Play ponuda