brojni su / Koje je najudaljenije mjesto na Zemlji? Što su nepristupačni polovi?

Image
Foto: Thinkstock.com

Polovi nepristupačnosti obično su kontinentalne ili oceanske točke.

10.8.2018.
12:45
Thinkstock.com
VOYO logo

Ljudska vrsta ostavila je traga na gotovo svakom kutku Zemlje, no avanturisti i dalje žude za neotkrivenim mjestima.

Mir i spokoj mogu se naravno pronaći u šetnji Dolomitima ili kanuingu u Švedskoj, no tamo je civilizacija uvijek udaljena tek nekoliko kilometara. Pitanje, koje muči i znanstvenike, glasi postoji li na Zemlji mjesto toliko udaljeno i nepristupačno da ga dosad nitko nije ni primijetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geografija ima termin upravo za takva mjesta - nepristupačni polovi.

''Pol nepristupačnosti označava mjesto koje je najzahtjevnije za doseći zbog udaljenosti od zemljopisnih oblika koji bi mogli omogućiti pristup tom mjestu'', objasnili su iz zemljopisnog odsjeka kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovi nepristupačnosti obično su kontinentalne ili oceanske točke. Kontinentalni polovi su dijelovi kopna najudaljeniji od obale, primjerice Euroazijski pol nepristupačnosti je u pustinji na sjeverozapadu Kine na granici sa Kazahstanom.

Oceanski ekvivalent je Point Nemo u Južnome Pacifiku, točka udaljena gotovo 2700 kilometara od najbližeg kopna, otoka Pitcairn. Najudaljeniji otok na svijetu je nenastanjeni Bouvet na jugu Atlantskog oceana i u vlasništvu je Norveške od 1930.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otok nažalost ima malo za ponuditi avanturistima željnih bijega od civilizacije. Zbog oštrih vremenskih uvjeta, otok je dom tek lišajevima, mahovini i gljivicama koji rastu na dijelovima koji nisu smrznuti. Od životinja mogu se pronaći albatrosi, kraljevski pingvini i druge ptice koje podnose niske temperature.

Postoji li onda mjesto na koje čovjek još nije kročio? Ljudska je vrsta izmijenila Zemlju i ostavila svoj trag gotovo svagdje, kaže Reinhold Leinfelder, geobiolog na sveučilištu u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i na Nemu vide se tragovi civilizacije - mikroplastika.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo