Brač je bio osvojen u prvom stoljeću od strane Rimskog Carstva, koji su uz vomitoriume, gladijatore i orgijanje, donijeli i svoju kuhinju na osamljeni otok.
Jedan od tih specijaliteta je bio cijenjena poslastica - puh. Rimljani su ih posluživali uz mješavinu meda i maka, te ih uzgajali u kući (uopće se ne zezamo) u ogromnim posudama koje su bile jako mračne, jer su puhovi noćne životinje, te koje su za standarde puhova bile premalene zbog čega bi se puhovi jako brzo debljali.
Rimsko Carstvo je odavno propalo, no taj gurmanski miš se i dalje
priprema na Braču, u nekim malim djelovima Like te na
Hvaru.
Hrvati svoje puhove pripremaju na malo drugačiji način, bez meda
i makova. Naime, na Braču se puhovi peku na ražnju na
velikoj vatri, zatim im se odreže glava, stavi ih se između dvije
šnite kruha i jede kao sendvič. (Evo krenula nam slina,
mmmm)
Međutim, navodno su puhovi nevjerojatno ukusni jer su puni sala koje im daje specifičan okus koji se opisuje kao 'okus svinjetine s nijansama slatkoće'.
Također, tehnički puhovi nisu miševi, tj. znanstvenici ne znaju
točnu vezu između miševa i puhova, ali vjeruju da su jako
bliski.
Ako želite da vam neko puhne u hranu (he he he), skrenite za
Brač.