Play ponuda

MCDONALD'S SMANJUJE ANTIBIOTIKE U MESU DOBAVLJAČA: 'Želimo time potaknuti i druge restorane na takav potez'

Image
Foto: getty images

'McDonald'sova popularnost i činjenica da je najveći globalni kupac govedine čitavu stvar čine nevjerojatno važnom',

12.12.2018.
14:56
getty images
Play ponuda

Tvrtka McDonald's Corp u utorak je izvijestila da na globalnoj razini planira smanjiti upotrebu antibiotika kod goveda kojima se snabdijeva, u nakani da na taj način potakne i ostale restorane na isti potez.

Takva odluka najvećega svjetskog lanca brze hrane apostrofira činjenicu po kojoj prekomjerna upotreba antibiotika na životinjskim farmama, lijekova vitalnih u liječenju infekcija kod ljudi, može smanjiti njihovu učinkovitost kod ljudi.

Kao najveći kupac govedine u svijetu, McDonald's vodi računa o rješavanju ovakvih problema. Pritom postavlja nove standarde za uzgajivače stoke te ugrožava prodaju lijekova velikim farmaceutskim tvrtkama poput Mercka & Co i Elanco Animal Health.

Važan utjecaj globalnog lanca

"McDonald'sova popularnost i činjenica da je najveći globalni kupac govedine čitavu stvar čine nevjerojatno važnom", smatra David Wallinga, viši zdravstveni savjetnik u ekološkoj grupi koja djeluje pod nazivom Natural Resources Defense Council.

Tvrtka je najavila praćenje i mjerenje upotrebe antibiotika na deset svojih najvećih tržišta, uključujući i Sjedinjene Države. Svrha takvog praćenja je smanjenje njihove upotrebe u industriji uzgoja goveda do kraja 2020. godine. McDonald'sova tržišta pokrivaju 85 posto globalnog opskrbnog lanca govedinom.

Ne očekuje se povećanje cijena

U skladu s politikom tvrtke, medicinski antibiotici ne smiju se koristiti pri rutinskom sprečavanju bolesti ili u procesu ubrzavanja rasta životinja.

Tvrtka ne očekuje povećanje cijena hamburgera, premda franšize same odlučuju o njima, rekla je glasnogovornica Lauren Altmin, dodavši da franšize čine oko 90 posto McDonald'sovih restorana u svijetu.

McDonald's ima golem utjecaj na farme širom svijeta. O tomu svjedoči i činjenica da je ranije tvrtka uspjela potaknuti i suparničke tvrtke da izbace antibiotike iz upotrebe kod pilića kojima se opskrbljuju.

Play ponuda
Play ponuda