SVAŠTA NA TOM SVIJETU... / Oplođuju se vlastitom spermom, a onda si razaraju utrobu da bi mogle dojiti: I da, mlijeko im teče iz - vulve!

Image
Foto: Flickr

Znanstvenici su promatrali žumanjak u crijevima ličinki crva, a uklanjanjem majki koje proizvode žumanjak smanjio se rast ličinki

6.10.2021.
13:48
Flickr
Play logo

Jedna vrsta crva, Caenorhabditis elegans, ima dva spola: hermafrodit i mužjak. Hermafrodit C. elegans može se razmnožavati s mužjacima ili samooploditi jajašca vlastitim ograničenim zalihama sperme, reproduktivnom strategijom koja se naziva androdioecija.

Nakon što reprodukcija prestane, majke crva prolaze kroz brzo starenje. Ovo starenje potiče isti signalni put koji potiče proizvodnju žumanjaka, a tekućina bogata žumanjkom okuplja se oko tijela sve manjih crva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova studija u časopisu Nature Communications otkrila je vrlo zanimljiv razlog koji stoji iza toga.

Image
HOROR SNIMKA OD KOJE ĆE VAS PROĆI JEZA: /

I bogomoljke se mogu zaraziti crvima koji im ispiru mozak

Image
HOROR SNIMKA OD KOJE ĆE VAS PROĆI JEZA: /

I bogomoljke se mogu zaraziti crvima koji im ispiru mozak

Žrtvovanje majki

"To je i oblik primitivne laktacije, za koju se pokazalo da je uspjelo samo nekoliko drugih beskralježnjaka, ali to je i oblik reproduktivnog samoubojstva, jer se majke crva žrtvuju kako bi podržale sljedeću generaciju", objasnio je vodeći autor studije, profesor David Gems.

"Postojanje mlijeka od crva otkriva novi način na koji C. elegans maksimizira svoju evolucijsku sposobnost: kada se više ne mogu razmnožavati jer im je ponestalo sperme, otapaju vlastita tkiva kako bi prenijeli resurse na svoje potomstvo" dodala je druga autorica dr. Carina Kern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponašanje poput boca s mlijekom

U članku autori opisuju ovaj proces kao "destruktivnu prenamjenu unutarnje biomase" koji doprinosi starenju i atrofiji majke. Dobiveni žumanjak izlazi iz vulve zajedno s masom neoplođenih jajnih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo ima velike koristi za bebe crva, pri čemu se u dokumentu navodi kako "kao sredstvo prijenosa sredstava s majke na potomstvo nakon polaganja jaja, žumanjak ima funkciju sličnu onoj mlijeka sisavaca".

Znanstvenici su promatrali žumanjak u crijevima ličinki crva, a uklanjanjem majki koje proizvode žumanjak smanjio se rast ličinki. Što se tiče izbačenih jajnih stanica, dr. Kern objašnjava da su "sva neoplođena jaja puna mlijeka, pa se ponašaju poput boca s mlijekom kako bi pomogli u transportu mlijeka za hranjenje crijeva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo