Play ponuda

ŽAO NAM JE ŠTO OVO MORATE ČUTI, ALI... / Dobre su šanse da vaš pas laže. Ne vjerujete? Pogledajte ovo

Image

Postoji jedna strana naših 'najboljih prijatelja' za koju nismo znali da postoji ili smo se pretvarali da ne postoji

3.6.2020.
21:51
Play ponuda

Iako pse zamišljamo kao draga nevinašca koja suosjećaju s nevoljama vlasnika, izgleda oni nisu samo dobrice.

Naime, jedan korisnik Reddita uhvatio je svog 'najboljeg prijatelja' u poprilično podmuklom činu. Njegov je pas nadmudrio drugog psa genijalnim trikom zbog čega mu je prošlo kroz glavu da je ljubimac sposoban lagati.

Image
IMATE PSA? OVA CURA JE POKAZALA GENIJALAN TRIK KOJI ĆE VAS SPASITI: /

Možda izgleda blesavo, ali funkcionira

Image
IMATE PSA? OVA CURA JE POKAZALA GENIJALAN TRIK KOJI ĆE VAS SPASITI: /

Možda izgleda blesavo, ali funkcionira

shimmer fallback
shimmer fallback

"Bilo smo u parku za pse (prije Covida) i tamo je bila jedna popularna lopta koju nekoliko pasa, uključujući mog, jako voli. Moj pas ju je uzeo nakratko i svi su trčali, da bi mu ju oteo drugi pas, nazovimo ga Richard. Moj je pas zastao, uši su mu se podigle i naborao je čelo, to je njegova grimasa kada razmišlja. Pogledom je prešao preko livade i zgrabio najbližu granu, a sve dok je držao Richarda i lopticu na oku. Inače se tako ne igra s igračkama, već se voli naganjati i navlačiti. Nakon 20 sekundi predstave, Richard je ugledao mog psa s 'fantastičnom novom igračkom' pa je ispustio lopticu iz usta. Moj pas ju je oteo bez imalo oklijevanja i ostavio nekoć sretnog psa s jadnom granom koju nitko nije htio. Je li on upravo lagao Richardu?", upitao je Redditovac.

Djelovanje iz koristi

Ovaj podmukli trik može nam puno toga objasniti o voljenim ljubimcima. Elisha Stynchula je certificirana trenerica pasa koja vjeruje da su psi vrlo motivirani raditi ono što im najviše koristi te da se upravo iz tog razloga daju dresirati. Dakle, u ovom scenariju, pas je bio motiviran napraviti što je god mogao kako bi se dočepao najbolje igračke u parku.

Postoje i konkretniji dokazi koji potvrđuju da su psi sposobni lagati ako od toga imaju koristi, piše Bored Panda. Studija iz 2017. pokazala je da su sposobni prilagoditi svoje ponašanje i služiti se taktičkom obmanom.

Znanstvenici su obučili 27 pasa različitih pasmina i dobi da razlikuju dvije žene po njihovoj velikodušnosti s hranom. Jedna im je uvijek bila spremna dati poslasticu, dok im je druga pokazala poslasticu, ali nakon toga ju je spremila u svoj džep. Više od polovice pasa shvatilo je da im pomaganje drugoj ženi neće koristiti pa su joj lagali kada ih je pitala da joj pokažu gdje su slastice.

Dakle, iako u to ne želimo vjerovati, psi nisu tolike dobrice i mogu lagati ako u tome vide svoju korist.

Play ponuda
Play ponuda