Vol je domaća životinja koja spada u domaće govedo, a rasprostranjeno je širom svijeta. Naša domaća goveda su europskog porijekla. Današnje domaće govedo prvobitno je došlo iz Anatolije i s Bliskog istoka.
Po nekim istraživanjima, poznato je da je čovjek je goveda, kao i koze, ovce i svinje udomaćio već oko 80.000 godina pr. Kr.
Vol kao domaća životinja je u početku služilo samo kao hrana, a koze, ovce i goveda i za snabdijevanje sekundarnim proizvodima, mlijekom i sirom. Ne dugo iza toga vol je posatao prva radna životinja.
Vol kao domaća životinja, odnosno govedo u govedarskoj proizvodnji spominje se i uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa. Sam tov goveda predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske.
Razmnožavanje goveda predstavlja osnovu koja pokreće proizvodnje mlijeka i mesa jer bez teljenja i proizvodnja mlijeka bi opala i prestala.
Proizvodnja goveđeg mlijeka i mesa prvenstveno ovisi o plodnosti krava.
Čitava govedarska proizvodnja (mljekarska i tovna), ovisi o dobrom podmlatku i prehrani, a danas u prehrani goveda postoji širok spektar krmiva. Tako su krmiva prema vrsti i količini hranjivih tvari razvrstani u više grupa, a o snovno krmivo u hranidbi ovih životinja (vola i krava), koje bi trebalo biti prioritet, jest voluminoza.
Spomenuti treba još jednu životinju a to je vol koji je poznatiji kao Boškarin. To je bijelo-sivo istarsko govedo dugih rogova koje živi u Istri, a i simbol je istarske regije. Koristio se ranije dosta u poljoprivredi, za oranje, za tegljenje kamenja za gradnju kuća. Njegovo meso i mlijeko farmeri su koristili kao hranu. Danas u Istri neki vrhunski restorani poslužuju meso boškarina pripremljeno po najvišim gastronomskim standardima.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!