Play ponuda

VIDEO: / Jako, jako čudni parovi i veze!

shimmer fallback

Životinje imaju nevjerojatnu sposobnost iznenaditi nas neobičnim postupcima i ponašanjem. Ponekad prkose ne samo znanstveno dokazanim činjenicama, nego i...

16.5.2011.
15:05
Play ponuda

...prirodno urođenom predatorskom instinktu, pa stvaraju čvrste veze s primjercima vrsta s kojima ih je nemoguće spojiti.

Ljudi lako stvaraju prijateljstva, a još lakše ih raskidaju. Nerijetko se prepuštaju mržnji iz svih mogućih razloga. Nažalost, mnogi pripadnici 'njeguju' rasizam, nacionalizam, lako pronalaze 'mete' koje maltretiraju iz čiste dosade, obijesti ili vlastitih frustracija.

U životinjskom svijetu vladaju pravila obrane teritorija, hrane, ženke, mladunaca. Prijateljstva i ljubav rađaju se unutar iste vrste, ali ponekad se ljubav rodi i među iskonskim neprijateljima. Izdvojili smo sedam najnevjerojatnijih i najslađih primjera.

Kad je ručak sreo zmiju... U jednom japanskom zoološkom vrtu 2007. sivi hrčak stigao je u terarij zmije kao popodnevni zalogaj. Umjesto da ga proguta, zmija mekog srca odbila ga je s gađenjem. Od tada pa sve do danas njih dvoje žive kao cimeri koji se međusobno poštuju, vole i griju u vrijeme spavanja.

Četiri tone teška azijska slonica Tarra 2009. upoznala je Bellu, žutu, simpatičnu mješanku u utočištu za slonove u Tennesseeju. Tu je počela njihova dirljiva priča. 'Cure' su postale nerazdvojne. Zajedno jedu, spavaju, igraju se i šeću. Kada jednoj nije dobro, druga nevjerojatno pati. Nakon što je Bella ozlijedila kralježnicu i tri tjedna boravila u kući za oporavak, Tarra ju je sva tri tjedna čekala s druge strane ograde čekajući da je čuvari jednom dnevno donesu u posjet.

http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/satellite/satelliteEmbedPlayer.swf

Nakon što je 2004. uslijed tsunamija postao siroče, Owen, beba nilskog konja, sprijateljio se s 130 godina starom kornjačom Mzee. Kad su se upoznali bili su iste veličine, a danas su kao div i patuljčica. Ipak, njihovoj ljubavi ništa nije moglo stati na put.

http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/satellite/satelliteEmbedPlayer.swf

Kad je orangutanica Surya prvi put srela Roscoea, bila je to ljubav na prvi pogled. Šetajući se sa slonom i čuvarom zoološkog vrta pri Institutu za ugrožene životinje u Južnoj Karolini, Surya je primijetila lovačkog psa, skočila i dotrčala do njega, te ga čvrsto zagrlila. Danas su nerazdvojni i sve što rade, rade zajedno.

Ne zna se tko je koga prvi snimio, ali ljubav traje još od 2008. godine.

Vremešna gospođica Koko najpoznatija je gorila na svijetu. Koko je u zatočeništvu preko 40 godina, a za to vrijeme naučila je više od tisuću znakova na jeziku gluhonijemih i prepoznaje preko 2.000 riječi. Njezina najveća ljubav su mačke. Prva prijateljica bila je mala All Ball. Nakon što je All Ball nesretnim slučajem završila pod autom, Koko je pala u depresiju iz koje se izvukla nakon godine dana kada je sama odabrala dvije nove frendice.

Većini mačaka počnu curiti sline kada ugledaju pticu. Ali Cassie nije jedna od njih. Još kao malo napušteno mače pronašla ju je vrana Moses, koja se o njoj brinula kao o svom ptiću. Čak i danas, nakon pet godina, Moses pokušava Cassie nahraniti crvima, vodi je do vode, igra se s njom i ne napušta je, osim kad ide malo letjeti.

Play ponuda
Play ponuda