PRETUŽAN PRIZOR / Snimljeno dosad neviđeno ponašanje dupina u Jadranu: Majka je uginulo mladunče satima držala na površini

Image
Izvor: Screenshot/YouTube

Iako se slično ponašaju i drugi dupini i kitovi, znanstvenici s Instituta naglašavaju: 'Ovo su prvi zabilježeni slučajevi, iako se ovdje istraživanje vrši preko 35 godina'

6.10.2021.
18:28
Screenshot/YouTube
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici Instituta Plavi svijet snimili su kod Lošinja jedan od potresnijih prizora - majka dupin je satima pokušavala svoje uginulo mladunče držati na površini i plivati s njim, prenosi HRT.

Zanimljiva je činjenica da je to prvo takvo zabilježeno ponašanje dobrih dupina u Jadranu.

'Ostale jedinke kao da je tješe...'

"Mi kao znanstvenici želimo uvijek sve snimiti, zabilježiti, da vidimo što se događa, ali ovdje smo, s druge strane, imali tugujuću majku, vi vidite tu nemoć i onda je želite samo pustiti na miru da ima vremena oprostiti se od mladunca", objasnio je Jeroen Hofs s Instituta Plavi svijet, dodajući da uginulo mladunče neće oduzeti majci.

"U jednom trenu ste imali osjećaj kao da te jedinke tako blizu plivaju, kao da je grle, kao da je tješe, kao da je u stvari pružaju potporu u tom tužnom događaju. Međutim, majka niti u jednom trenutku, bez obzira na približavanje odraslih životinja, nije htjela ispustiti svog mladunca", rekla je Marinela Cukrov s istog Instituta.

Iako se slično ponašaju i drugi dupini i kitovi, znanstvenici s Instituta naglašavaju: "Ovo su prvi zabilježeni slučajevi, iako se ovdje istraživanje vrši preko 35 godina", rekla je Tihana Vučur Blazinić.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču