Pacifička haringa spada u plavu ribu u koju se ubrajaju još i skuša, tuna, palamida, papalina, srdela.
Haringa je naziv za više skupina morskih riba a malog su ili srednjeg rasta. Pacifička haringa dolazi iz obitelji srdeljki ili clupeidae.
Haringe su dakle veća skupina riba koje pripadaju različitim
rodovima:
Clupea harengus (atlantska haringa),
Clupea bentincki (araukanijska haringa),
Clupea pallasii (pacifička haringa),
ovdje ćemo govoriti upravo o pacifičkoj haringi.
Tijelo ove vrste riba je prekriveno okruglastim krljuštima. Te se krljušti lako i jednostavno čiste, a trbušna strana tijela im je srebrnkaste boje. Lijevi i desni škržni poklopac im se preklapa na istoj strani tijela a imaju samo jednu leđnu peraju dok im je ona repna duboko usječena.
Pacifička haringa živi na obje obale Atlantskog oceana. Obitava uvijek u velikim jatima, a spada među najbrojnije riblje vrste na svijetu. Naraste oko 40 cm i ne rijetko može dosegnuti težinu od 1,1 kilograma. Pacifička haringa se hrani sitnom ribom te raznim račićima. Hrane se i crvima te mekušcima i ikrom.
Zanimljivo je da je životni vijek pacifičke haringe 25 godina. Ugrožavaju je predatori, tuljan, bakalar, kit i druge veće ribe.
Pacifička haringa ima značajnu ulogu u gospodarstvu te je vrlo važna kao industrijska sirovina u preradu ribljeg brašna i ulja. Industrijom vezanom za ulov pacifičke haringe upravlja nekoliko organizacija koje sve zajedno kreiraju i provode ribarstvenu politiku.
Tako je i donesena odluka da pacifička haringa od 2010. više nije na popisu vrsta ugroženih prekomjernim izlovom.
haringa
Bogata je zdravim i blagotvornim esencijalnim masnim kiselinama i proteinima, a sadrži i esencijalne vitamine i minerale. Ono što je važno je da sadrži i vrlo male razine žive pa po tome pacifička haringa riba spada i među zdravstveno najsigurnije ribe. Vitamin B-12 i željezo izgrađuju hemoglobin a haringa ga ih sadrži u većim količinama. Uz to obiluje i kalcijem, magnezijem i fosforom.
Meso pacifičke haringe je svijetle boje, vrlo je ukusno i mekano, a za njegovu pripremu postoji mnogo različitih načina.
Pečena pacifička haringa je zasigurno omiljeni način pripreme ove ribe svim ljubiteljima, pa čak i onima koji možda ne vole haringu. To je delikatesa koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Kalorijama je vrlo siromašna, proteinima vrlo bogata, a to znači da je pečena haringa optimalno jelo za one koji se bore s kilogramima, i za sve one koji žele zdravo jesti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!