Play ponuda

TREBATE LI NABAVITI PSA ILI MAČKU? / Deset važnih pitanja koja si morate postaviti prije konačne odluke

Image
Foto: Shutterstock

Njihove se želje i potrebe uvelike razlikuju, stoga je najpametnije da odaberete ljubimca koji će se savršeno uklopiti u vaš životni prostor

25.11.2019.
15:06
Shutterstock
Play ponuda

Odluka o nabavi kućnoga ljubimca ne smije se donositi preko noći. U obzir valja uzeti brojne čimbenike, tako da suživot vlasnika i životinje bude što ugodniji te da nijedno od njih ne pati. Jeste li spremni za odgovornost koju nosi držanje ljubimca, je li pravo vrijeme da ga nabavite te koja vrsta najbolje odgovara vašemu životnom stilu, doznat ćete ako odgovorite na ovih 10 pitanja.

Kakav je vaš životni stil?

Ovo je najvažnije pitanje koje si morate postaviti jer uvelike određuje imate li uopće vremena za brigu o životinji. Ako ste netko tko često putuje i ne provodi mnogo vremena kod kuće, razmislite još jednom želite li doista životinju osuditi na dane provedene u samoći. Za ljubimca ne trebate imati samo vremena, već i volje te strpljenja da ga odgojite i povežete se s njime.

Koliko mjesta imate u domu?

Psima je potrebno više prostora za "bauljanje" po kući jer oni vole njuškati i biti nesputani. Također, trebaju imati vlastito mjesto za spavanje. Nije nužno da imate vrt ili dvorište, no to isto tako ovisi o pasmini koju namjeravate nabaviti. Logično, manjim je psima potrebno manje prostora i trčanja. Energične pasmine poput dalmatinera, labradora i haskija zahtijevaju puno šetnje i igre i ne smiju biti zatvoreni u kući. Mačke, s druge strane, mogu sasvim kvalitetno i sretno živjeti u zatvorenom.

shimmer fallback
shimmer fallback

Je li vaš dom siguran?

Prije nego što dovedete ljubimca u svoj dom, imajte na umu da najprije trebate životni prostor prilagoditi njemu, osobito ako je malen. Uklonite sve potencijalno opasne predmete kojima bi se životinja mogla ozlijediti ili otrovati. Primjerice, ibuprofen je otrovan za mačke, a žvakaće gume opasne su za pse. Provjerite imate li u kući ili dvorištu otrovne biljke, uklonite kemijska sredstva za čišćenje s poda, električne kabele...

Imate li stabilne životne planove?

Morate znati da je ljubimac dugotrajna obveza. Prosječan životni vijek pasa iznosi od osam do 13 godina, dok kućna mačka može živjeti i do 18 godina. Planirate li preseljenje u budućnosti, pobrinite se da i novi dom bude prikladan za vašega ljubimca. Nipošto ga ne napuštajte samo zato što ste promijenili sredinu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Planirate li velike promjene u obitelji?

Razmišljate li o tome da u budućnosti imate djecu? Upoznavanje i povezivanje djece i ljubimaca od presudne je važnosti. Hoće li novi ljubimac negativno utjecati na roditeljstvo i vrijeme koje morate izdvojiti za brigu o djetetu? Nije rijetkost da se ljudi odreknu životinje nakon što u dom dođe beba.

shimmer fallback
shimmer fallback

Koliko ste novca spremni izdvajati za ljubimca?

Držanje životinje košta, a mnogi potencijalni vlasnici uzimaju u obzir samo početan izdatak za kupnju ljubimca. Imajte na umu da vas čekaju redovita cijepljenja, troškovi liječenja ako se životinja razboli... Trebate joj priuštiti hranu, igračke, krevetić ili kućicu, mačkama kutiju s pijeskom za obavljanje nužde...

Je li tko u obitelji alergičan ili se boji životinja?

Važno je da prije nabave ljubimca provjerite ima li tko u vašem kućanstvu alergiju na dlaku. Ako niste sigurni, pokušajte najprije provoditi vrijeme s ljubimcem vaših prijatelja kako biste provjerili reakcije.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jeste li spremni na prilagodbu?

Ako dovedete štene, pripremite se na cviljenje. Bebe psići plaču prvih nekoliko dana dok se ne priviknu na novu sredinu. Osigurajte mu udoban krevetić i miran kutak u kojemu će se osjećati sigurno. Bilo bi dobro da štene isprva držite u blizini svojega kreveta kako ne bi bilo samo noću. Zatim ga možete postupno odvajati od sebe. S mačkama je drugačije. Njoj postavite košaru za spavanje u blizini kutije s pijeskom i ona će si sama regulirati ritam spavanja.

Znate li trenirati kućne ljubimce?

Svaki odgovoran vlasnik posvećuje vrijeme odgoju životinje dok je još malena. Učenje ponašanju mora započeti odmah nakon što ste ljubimca doveli u kuću. Za dresuru je potrebno imati čvrste živce i puno vremena i truda. Ne preporučuje se odmah miješati novoga psića s onima koje imate otprije. S mačkama je i u ovom pogledu lakše. Mačići obično instinktivno znaju kako i kamo ići na WC i lakše ih je socijalizirati. No, puno je teže kontrolirati ponašanje mačaka nego pasa.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jeste li se dovoljno informirali?

Obvezno se informirajte o vrsti ljubimca koju planirate uzeti. Na internetu je dostupno zaista mnogo informacija o njihovim osobinama, navikama i potrebama. Vrlo je važno da životinja odgovara vašem načinu života, a to mnogi ignoriraju, zbog čega najviše pati nedužna životinja, piše Guardian.

Play ponuda
Play ponuda