Opasno stvorenje? / Tarantula karakteristike: otkrijte zanimljive karakteristike tarantule

Image
Foto: Pixabay.com

Želite znati nešto više o karakteristikama tarantule? Pročitajte koje su glavne karakteristike tarantule i po čemu je ova životinja specifična

13.4.2017.
2:57
Pixabay.com
VOYO logo

Tarantula karakteristike - za tarantule je karakteristično da su im tijelo i noge prekriveni gustim dlakama, a boja dlake ovisi o vrsti tarantule. Kliješta tarantula su usmjerena prema dole i pomiču se gore-dole. Ako osjete da su u opasnosti, lagano se uspravljaju, pokazujući svoja kliješta. Suprotno vjerovanju da su tarantule jako opasne i otrovne, samo je nekoliko malih vrsta opasno.

Karakteristika tarantula je da na stražnjoj strani, ispred crijevnog otvora, imaju ''uređaj'' za predenje. Paučina im služi za pletenje mreža koje su zamka plijenu, oni koji žive u šupljinama ili ispod zemlje, svoje stanište oblažu nitima, a nekad naprave i poklopac za ulaz. Paučina im služi i kao pomoć pri kretanju te kao sigurnosno uže pri lovu. Ispuštanjem tih niti mogu slobodno lebdjeti u zraku pri čemu ih zračne struje mogu raznijeti na velike udaljenosti. Ženske često znaju presti posebne čahure za jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pauci ne mogu gristi svoje žrtve, zato one koje uhvate u svoju mrežu, ubadaju kliještima i u njega puštaju svoje probavne sokove. Tada se unutrašnjost plijena rastvori i pretvori u kašu, koju tarantule, uz pomoć posebnog građenog želuca, usišu kroz usta.

Pauci u prosjeku žive samo godinu dana, a ženke se za to vrijeme presvuku 5 do 10 puta, mužjaci samo dva do pet puta. Nakon posljednjeg presvlačenja, na njima se pojavljuju sekundarne spolne karakteristike. Tarantula obično živi dvije do pet godina, ali neke mogu živjeti i preko 20 godine. Jedinke takvih vrsta se presvlače i u odraslom stanju, ali samo ženke jer mužjaci žive kratko nakon parenja, čak i ako ih ženka ne pojede. To je jedna od zanimljivijih karakteristika tarantula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo