Play ponuda

Tako mali, a tako pristojan i čist

shimmer fallback

Iako kratko žive, ovi mali glodavci omiljeni su ljubimci upravo zbog svoje nježnosti, umiljatosti i zaigranosti, a i veliki su čistunci.

3.8.2011.
13:01
Play ponuda

Slatki mali kineski hrčci, Cricetulus griseu, porijeklom su iz pustinja Mongolije i sjeverne Kine. U prošlosti su, nažalost, često korišteni za medicinska istraživanja, pogotovo u Kini, a u nekim dijelovima svijeta, npr. u Kaliforniji, smatraju ih štetočinama, pa se za njihovo držanje mora dobiti posebna dozvola.

Ovo su jako čiste životinje i mnogo vremena provode čisteći se i uređujući dlaku. Koliko drže do vlastite higijene, toliko 'pate' i od čistog prostora u kojem borave. Potreban im je veći prostor u obliku terarija ili kaveza u kojem se mogu nesmetano kretati te u koji stanu razni tuneli neophodni za njihovu igru i život. Kavez ili terarij neophodno je čistiti barem dva puta tjedno, a najbolje je kao podlogu koristiti piljevinu. Kod čišćenja možete odstraniti i zamijeniti samo dio piljevine u kutu u kojem hrčak vrši nuždu.

Kao mladi, kineski hrčci znaju biti nervozne životinje, no kad odrastu dolazi do izražaja njihov smiren i umiljat karakter, pa su vrlo omiljeni kućni ljubimci. Zaigrani su i veseli. Životni vijek kineskih hrčaka iznosi dvije do tri godine, pa iako je kratak, uvijek su rado traženi ljubimci.

Mužjaci su veći od ženki, s većim vrećicama ispod vrata, te dostižu težinu do 75 g. Iako su ženke manje i osjetljivije, agresivnije su od mužjaka i prave domine. Ukoliko se odlučite na više hrčaka, obvezno im osigurajte veliki terarij i nikako ne uzimajte više ženki.

Kineski hrčci jedu sve, ali treba izbjegavati citruse. Možete im dati bananu, jabuku, lješnjake, rižu, piletinu i, naravno, kupovnu hranu namijenjenu hrčcima. Zelena salata se ne preporučuje jer napuhuje male glodavce, što može završiti kobno.

Kad donesete hrčka kući, pustite ga nekoliko dana da se prilagodi na novi prostor i ljude. Bitno je da ljubimac upamti vaš glas i miris, pa mu u tim danima prilagođavanja puno pričajte i polako nudite ruku dok ga hranite. Ne preporučuje se pretjerano diranje i maženje u navedenim danima, te nošenje. Prilagodba traje do tjedan dana, a tada se možete početi igrati sa svojim glodavcem. Primite ga na način da mu pružite ruku u koju će sam doći ili napravite svojevrsnu čašicu od ruku.

Ne primajte ga za bilo koji dio tijela ili za vrat. Osigurajte svom hrčku jednom dnevno izlazak iz kaveza ili terarija u ograđeni prostor u domu kako bi se istrčao i prošetao.

Play ponuda
Play ponuda