Play ponuda

Vlasnici pasa ovime izluđuju vlasnike mačaka

shimmer fallback

Lubitelje mačaka najviše izbaci iz takta kada se ljubitelji pasa prema njihovim ljubimcima odnose kao prema svojima i uspoređuju ih.

24.3.2013.
5:35
Play ponuda

Donosimo šest stvari koje najviše ljute ljubitelje mačaka.

Očekivanje da će se mačka odazvati na poziv

Za razliku od pasa kojima ćete nedostajati ako se udaljite samo nekoliko koraka da odete na zahod, mačke nisu toliko privržene ljudima. One se čovjeku obraduju najčešće samo kada im nosi hranu. Dakle, mačka će se rijetko odazvati kada je pozovete. Stoga ljubitelji pasa nemojte biti razočarani ako vam mačka vašeg prijatelja ne skoči u krilo odmah kada je pozovete. I ne umišljate da će poziv 'mici-mici' upaliti.

Ako mačka maše repom znači da vas ne voli

Kada psi mašu repom to znači da su sretni što vas vide. U međuljudskim odnosima bi se taj čin mogao usporediti sa susretom osobe kojoj je drago što vas vidi, pa vam još iz daljine maše u znak pozdrava. Međutim, mahanje repom kod mačke nije prijateljska gesta. To je znak da je preplašena ili uznemirena i najbolje bi bilo da je ostavite na miru.

Mačku ne mazite kao velikog psa

Možda pas uživa u grubom češkanju, ali vjerujte mačka ne uživa kada je milujete kao da je medvjed grizli. Kad mazite mačku suzdržite se od bilo kakvih jakih pritisaka rukom. Ne uživa ni kada je se svako malo dira po glavi. Nije to košarkaška lopta. Snaga koja se koristi za milovanje psa, prejaka je za mačku. Nju se tretira kao nježan cvijet.

Ne očekujte da vrati bačenu igračku

Vlasnici mačaka cijene kada se pokušate igrati s njihovim ljubimcem, ali ne zaboravite da se ne radi o psu. Pas će poput munje potrčati po bačeni štap ili frizbi. No, mačka to neće učiniti. Kada bacite predmet nemojte se iznenaditi što će ona nezainteresirano ostati ležati u položaju u kojem je i bila. Nemojte misliti da je glupa ili loš lovac i vjerovali ili ne ona vas nije ignorirala.

Bacite li igračku ona mora biti intrigantna. U suprotnom je to za mačku samo još jedan mrtav i nezanimljiv predmet koji će ostati na mjestu gdje je i pao.

Pomiče li se ova mačka s mjesta?

Što bi to pitanje točno trebalo značiti? Zna li trikove? Naravno da se mačku može naučiti raznim stvarima. Međutim, ljubitelji mačaka najčešće ih ne dresiraju i ne uče da ispunjavaju zadane naredbe.

Ljubitelji pasa svoju privrženost tim životinjama često pravdaju time da su psi odani, prijatelji i slušaju što im se kaže. Kod mačaka je suprotno. Premda će ih pojedini vlasnici možda naučiti da izvrše pokoju naredbu iz prostog razloga jer su umorni od slušanja kako su psi pametni. Tom, makar i jednom, naučenom vještinom 'mačkoljupci' žele pokazati da te životinje nisu gluplje od pasa.

Stojite iznad mačke i galamite

Ljudi vide mačku i žele se s njom sprijateljiti. Dođu do nje i počnu pričati. Mačka to doživljava ovako: 'O, moj bože! Tko je taj veliki čovjek? Ide prema meni s tim ogromnim nogama i stao je preblizu mom repu! Zašto ta osoba koja stoji iznad mene izgleda kao da me želi ščepati? Trebam li pobjeći ili ga napasti?'

Za razliku od psa koji će biti uzbuđen zbog vaše pažnje mačka će vaše stajanje iznad nje doživjeti kao prijetnju. Situaciju ćete svakako pogoršati ushićenim i glasnim poklikom: 'O, evo i slatke mace!'

Želite li se približiti mački spustite se na njezinu razinu. One neće poput pasa vaš pristup shvatiti kao da pripadate nižoj razini u čoporu. Umjesto toga, tijelom pokažite da niste prijetnja.

Da pojasnimo, karakter mačaka je takav da će vam sve potiho zamjerati. Svoje će nezadovoljstvo često izraziti pasivnom agresijom kao na primjer da vam se popiške u cipelu.

Play ponuda
Play ponuda