nacionalni park / Risnjak životinje: Koje su najpoznatije životinje koje žive na Risnjaku?

Image
Foto: www.pixabay.com

Na Risnjaku žive razne zanimljive vrste životinja, a u nastavku saznajte koje su to najpoznatije Risnjak životinje

1.11.2019.
0:00
www.pixabay.com
VOYO logo

Područje Risnjaka je i tijekom povijesti i danas životni prostor smeđeg medvjeda, vuka i risa. Broj divokoza opada i njihovo ponovno uvođenje u prirodu  jedan je od akcijskih planova u okviru Plana upravljanja. Populacija običnih jelena i srna je premala za kapacitet staništa. Prisutna je i divlja svinja čija je populacija stabilna. U nastavku saznajte koje su Risnjak životinje.

Risnjak životinje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ris je vjerojatno najrjeđa i najskrivenija  zvijer koja obitava u Europi. Samo rijetki lovci ili prirodoznanci pronalaze tragove risa ili samu životinju. Risa ima tako malo da ga se rijetko vidi i njegova se prisutnost često previdi. Osim toga, ris je također kumovao

Vuk je naveden kao ugrožena vrsta na Crvenom popisu IUCN-a i zakonom je zabranjen njegov lov. Glavna staništa vukova u Hrvatskoj su krški ekosustavi koji se nalaze u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji, gdje živi većina vučje populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz LIFE Projekt zaštite i upravljanja vukovima u Hrvatskoj u Nacionalnom parku Risnjak i oko njega stalno se putem radio-telemetrije prate dva vučja čopora (Risnjački čopor i Snježnički čopor). 

Smeđi medvjedi se u Hrvatskoj istražuju naročito u predjelu oko Nacionalnog parka Risnjak i to od 80-tih godina prošlog stoljeća. Tipično obitavalište svakog pojedinog medvjeda veće je od prostora Nacionalnog parka, što znači da je za očuvanje medvjeda i ostalih velikih zvijeri granica Nacionalnog parka premala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada znate koje su najpoznatije Risnjak životinje kako piše na službenim stranicama Nacionalnog parka Risnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo