Riba zubatac je riba čvrste građe koja naraste do 1 metra duljine i može težiti do 16 kilograma. Na njoj se ističu jake čeljusti i vrlo veliki, oštri očnjaci. Riba zubatac izvrstan je plivač i vrlo snažan grabežljivac, koji voli obrasla morska dna na kojima se zadržava riba.
Izbjegava mutne vode, muljevita i pješčana dna i strmu obalu. Riba zubatac najviše se hrani ribom, crvima, glavonošcima i rakovima. Kreće se u na dubinama od 1 do 200 metara, a u veća jata skuplja se u sezoni mriješćenja, koja je početkom ljeta.
Područja bogata ribom zubatac su šibenski i zadarski otoci, područje Rovinja i Pule, otoci Palagruža, Vis, Lastovo i Mljet. Osim u Jadranu riba zubatac rasprostranjena je i u istočnom Atlantiku.Najbolje ga je pripremiti na roštilju sa maslinovim uljem ili kao dobru juhu.
Meso ribe zubatac je bijelo i sočno i spada među najukusnija riblja mesa, a u kulinarstvu se priprema na mnogo načina.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!