Play ponuda

PSI MOGU 'NANJUŠITI' I KORONAVIRUS? / 'Uvjereni smo da ga mogu otkriti, istražujemo...'

Image
Foto: shutterstock

Britanska humanitarna organizacija udružila se sa znanstvenicima kako bi se utvrdilo može li se tankoćutni pseći njuh iskoristiti u otkrivanju bolesti covid-19, objavila je organizacija u petak

27.3.2020.
12:53
shutterstock
Play ponuda

Organizacija "Medical Detection Dogs" u suradnji s londonskom školom za javno zdravstvo i tropsku medicinu (LSHTM) i sveučilištem Durham na sjeveroistoku Engleske želi utvrditi mogu li psi pomoći u dijagnostici.

Mogu otkriti promjene u temperaturi kože

Ta studija nastavlja se na ranija istraživanja sposobnosti pasa da 'nanjuše' malariju i temelji se na pretpostavci da bolest izaziva specifični miris. Organizacija je započela pripreme za obuku pasa koja bi trebala započeti za šest tjedana kako bi se osigurala "brza neinvazivna dijagnostička metoda".

Organizacija je prije obučavala pse da otkriju bolesti poput karcinoma, Parkinsonove bolesti ili bakterijskih infekcija tako što su im davali uzorke uzete od pacijenata. Psi mogu, među ostalim, otkriti male promjene u temperaturi kože.

"Uvjereni smo da psi mogu otkriti covid-19", kaže Claire Guest, utemeljiteljica Medical Detection Dogs. "Sada istražujemo kako možemo sigurno 'uhvatiti' miris virusa na pacijentima i izložiti pse tom mirisu. Cilj je da psi otkriju svakog uključujući i one asimptomatske nositelje virusa i pokažu nam koga treba testirati".

Mogli bi se rasporediti u zračnim lukama

Voditelj odjela za kontrolu bolesti na LSHTM-u kaže da psi mogu otkriti malariju uz "visoki stupanj točnosti" te da, s obzirom na to da druge respiratorne bolesti mijenjaju miris tijela, postoje "vrlo veliki izgledi" da bi to moglo biti tako i s covidom-19.

Psi bi se mogli rasporediti u zračnim lukama na kraju epidemije kako bi otkrili nositelje virusa te tako pomogli sprečavanju ponovnog izbijanja epidemije, kaže Steve Lindsay sa sveučilišta Durham.

Širom svijeta otkriveno je više od 500.000 zaraženih koronavirusom, no vjeruje se da je stvarni broj zaraženih veći jer mnoge zemlje ne testiraju dovoljno široko da uhvate asimptomatske nositelje virusa.

Play ponuda
Play ponuda