Play ponuda

PSI DEFINITVNO MOGU NANJUŠITI KORONAVIRUS: / Veterinari ih uspjeli izdresirati - rade to s 94 posto preciznosti!

Image

Psi stvarno mogu njuhom razlučiti osobe sa zarazom i bez zaraze, asimptomatske osobe s covidom i one sa simptomima covida

4.2.2021.
18:14
Play ponuda

Njemačka veterinarska klinika izdresirala je pse koji u ljudskoj slini nanjuše novi koronavirus s 94 posto točnosti. Psi su naučeni nanjušiti "miris korone" koji potječe iz stanica zaraženih osoba, kaže Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga.

Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na veterinarskom fakultetu u Hanoveru.

Nanjuše čak i asimptomatske slučajeve

"Proveli smo istraživanje u kojemu su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na covid i možemo reći da je po našem istraživanju vjerojatnost 94 posto da mogu nanjušiti oboljele", kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike.

Image
PSI MOGU 'NANJUŠITI' I KORONAVIRUS? /

'Uvjereni smo da ga mogu otkriti, istražujemo...'

Image
PSI MOGU 'NANJUŠITI' I KORONAVIRUS? /

'Uvjereni smo da ga mogu otkriti, istražujemo...'

"Psi stvarno mogu njuhom razlučiti osobe sa zarazom i bez zaraze, asimptomatske osobe s covidom i one sa simptomima covida", dodaje on.

Prijedlog za publiku na koncertima

Stephan Weil, premijer Donje Saske u kojoj je Hanover glavni grad, kaže kako je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvedivosti prije nego što se pse stavi u upotrebu u svakodnevnom životu, primjerice za publiku na koncertima. "Moramo testirati na odabranim događajima", kazao je Weil.

U Finskoj psi istrenirani da nanjuše covid počeli su njuškati putnike u zračnoj luci Helsinki-Vantaa prošlog rujna u okviru pilot projekta uz uobičajene metode testiranja u zračnim lukama. I čilenska međunarodna zračna luka Santiago također koristi pse - detektore.

Play ponuda
Play ponuda