Play ponuda

PRESLATKA KREZUBICA STIGLA U ZAGREBAČKI ZOO: / Zove se Bernard, a naziv njegove vrste mogao bi vas zbuniti

Image
Foto: PR

U Zoološki vrt grada Zagreba iz Praga je stigao tropasni pasanac. Odmah je dobio ime Bernard.

24.11.2017.
9:59
PR
Play ponuda

„Naši su mu timaritelji nadjenuli to ime jer mu je jednostavno sjajno pristajalo. Naš Bernard ima šest mjeseci, a za tri će ući u spolnu zrelost. Tada će mu stići družica iz Dresdena“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Image
Foto: PR
Image
Foto: PR

Za razliku od velikog dlakavog pasanca koji živi u noćnom dijelu Tropske kuće jer je aktivan kad padne mrak, novi stanovnik Maksimira aktivan je po danu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Njegov transfer razveselio je djelatnike Vrta jer je taj južnoamerički sisavac iz roda krezubica iznimno simpatičan. Zdepast je, kratkih nogu, a čvrsti mu oklop pokriva rep, glavu, leđa i stopala. Zove se „tropasni“ jer mu se oklop sastoji od tri pojasa. Kad naiđe grabežljivac, pasanac se skuplja u neprobojnu kuglu. Oklop mu pomaže i u održavanju temperature, tj. zaustavlja gubitak topline.

shimmer fallback
shimmer fallback

Nova adresa mu je Tropska kuća, a njegovi rođaci u prirodi žive na travnjacima te u močvarnim područjima u blizini šuma. Najčešće žive sami ili u paru, no u slučaju velikih hladnoća formiraju grupe.

shimmer fallback
shimmer fallback

Hrane se mravima i termitima, a u potrazi za hranom koriste snažne noge s velikim kandžama. Energiju ne troše uzalud. Iako vole ući pod zemlju, sami ne kopaju rupe. Koriste one koje su napustile druge životinje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Dužina tijela tropasnom pasancu može biti trideset centimetara, a rep mu može dosegnuti još 34 centimetra.

Play ponuda
Play ponuda