Play ponuda

PRAVI MALI MANIPULATORI: / Znanost je dokazala - psi jako dobro znaju kako dobiti od nas upravo ono što žele

Image
Foto: Thinkstock

Jedan od razloga zašto su psi naši najbolji prijatelji jest taj što su dobri u komunikaciji s nama.

24.10.2017.
22:49
Thinkstock
Play ponuda

Svoje emocije iskazuju licem daleko više od većine drugih životinja, piše IFLScience.

A sada smo otkrili da to čine jer su svjesni da ih promatramo, a naučili su da su ljudi vizualna stvorenja koja reagiraju na promjene na licu.

Aktivni pokušaji komuniciranja

Dr. Juliane Kaminski sa Sveučilišta u Portshmouthu snimila je pse u različitim kontekstima da vidi koliko ljudska prisutnost djeluje na pseći izraz lica.

"Rezultati istraživanja podržavaju dokaze da su psi osjetljivi na ljudsku pažnju te da su njihovi izrazi lica potencijalno aktivni pokušaji komuniciranja, a ne samo iskazivanje vlastitih emocija", izjavila je Kaminski.

Ako bi promjene izraza lica bile nešto što psi obično rade kada su uzbuđeni, Kaminski je očekivala da će ih vidjeti kada psi dobiju hranu. No 24 psa koji su sudjelovali u studiju nisu imali nikakvu reakciju na licu, dokle god nitko nije bio prisutan da ih promatra.

S druge strane, podizanje obrva, što čini pseće oči većima i ljupkijima, bilo je češće kod pasa koji su bili u prisutnosti ljudi. Psi koji su primjetili da ih čovjek gleda isto su češće pokazivali jezik i glasali se. No ne bi češće ustali ili sjeli.

Kaminski je provela svoju studiju koristeći pse raznih dobi starosti, kao i pasmina. Snimila je pse vezane za povodac s čovjekom koji je stajao metar od njih, no koji je nekada gledao u psa, a nekad je bio zainteresiran za nešto s druge strane.

Pseće su reakcije praćene pomoću DogFACSa, sustava koji je snimao kretnje mišića na licu psa, uključujući i one toliko suptilne da ih mi normalno ni ne priomjećujemo.

Paze na ljudski pogled

shimmer fallback
shimmer fallback

Tisuće godina pripitomljavanja promjenilo je i pse i ljude. Posljedica toga je da su znatno više prilagođeni nama nego druge životinje.

Image
EMPATIJA IZMEĐU VRSTA: /

Psi prepoznaju ljudske osjećaje, čak i kod potpunih stranaca

Prijašnja su istraživanja pokazala kako će psi češće pokušati ukrasti hranu ako je čovjek okrenut leđima, a ljudski pogled mogu pratiti samo ako je prvo uspostavljen kontakt očima.

U tome kontekstu ne iznenađuje da psi prilagođavaju svoje izraze lica onim ljudskim odgovorima koje žele. Unatoč tome, nisu ni svi ljudski izrazi lica namjerni, a postoji i opća pretpostavka kako se izrazi lica životinja temelje na njihovom unutarnjem stanju, a ne okolini.

No pripitomljavanje nije nužno, ako je životinja dovoljno pametna. Tako si neki primati pokazali kako znaju promijeniti izraz lica u ovisnosti da li znaju da ih netko promatra ili ne.

Play ponuda
Play ponuda