Pas koji reži na vlasnika: Odnos koji morate odmah ispraviti

Image

Imam petomjesečnu zlatnu retrivericu.

20.11.2011.
15:02
VOYO logo

Očito imate nešto aktivnijeg retrivera koji traži isto takvog vlasnika. Vlasnik takvog psa, osim znanja te brze reakcije, mora biti smiren i samopouzdan kako ne bi izazivao pretjerane reakcije psa. Iz vašeg pitanja se vidi da je krivi odnos već uzeo maha, pa dobivate i obrambene reakcije vašeg psa prema vama zbog predmeta koje je prisvojio. Također se iz vašeg pitanja vidi da ste pokušavali promijeniti njene reakcije, ali da niste uspjeli, što je dodatno učvrstilo psa u njenim reakcijama prema vama. Postoji više načina na koji možete promijeniti, modificirati, ponašanje vašeg psa, ali naravno, sve počinje od vlasnika.

Pošto ste već, nažalost, došli u konfliktne situacije s psom, a on je iz njih izašao kao pobjednik, najbolje je da promijenite odnos i počnete odgoj vašega psa motivacijskim tehnikama da izbjegnete daljnji konflikt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti?

Retriveri imaju izvrstan nos i vole jesti, tako da prilikom sljedeće šetnje pripremite pseće kolačiće ili nekakve slične nagradice. Najlakše ćete postići u okruženju koje lako možete kontrolirati, gdje nema previše podražaja, a pas se može lakše koncentrirati na vas. Na nekoliko mjesta postavite po tlu hranu, maramice, plastike i slično. Povodac držite na kratko tako da pas ne može dosegnuti ništa s poda. Usmjerite ga na svoju ruku u kojoj su nagradice te ga nagradite kada gleda ruku, a ne u predmete na podu. Budite smireni i brzi u reakcijama, ne dopuštajte psu da posegne za predmetima na podu. Nakon nekoliko kvalitetnih i koncentriranih ponavljanja, pas će vrlo brzo shvatiti da dobiva nagradu samo ako gleda u vlasnika i ne poseže ni za čim na podu.

Ponavljajte radnje u situacijama koje možete kontrolirati, učite psa strpljivo i dosljedno, a ako i uspije uzeti nešto s poda, nemojte ga loviti, vikati, nego ga jednostavno ignorirajte ako niste u mogućnosti da mu to oduzmete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbe započinjite s psom koji je blizu vas, i tek kada se pas u vašoj blizini bude ponašao kako želite, počnite raditi na dužem povodcu i zahtijevnijim situacijama i okruženjima. Ukoliko budete strpljivi i odlučni, dobit ćete psa koji će, kada primijeti nešto zanimljivo na podu, pogledati vas očekujući nagradicu za to što vas je obavijestio da je na podu nešto što mu se jako sviđa.

Ne zaboravite da je to štene koje treba odgajati strpljivo i dosljedno, davati mu sigurnost i zaštitu, ali isto tako i učvršćivati povjerenje i odnos između vas. Psu također možete prije šetnje dati da nosi nešto u ustima, igračku, štap, bilo što, što će ga usmjeriti na ono što već ima u ustima, a time će pokazivati manje interesa za stvari na podu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konflikti u kojima ste se našli u odnosu sa svojim psom moraju odmah prestati jer kako pas postaje stariji i čvršći, i konflikti bi mogli postajati ozbiljniji, a hijerarhijski odnos bi se potpuno poremetio. Zato je najbolje da se pripremite za rad, dugi strpljivi, dosljedni rad, da sagledate svoje reakcije u odnosu s psom u svakoj situaciji te da bez konflikta postanete vođa i prijatelj vašeg psa, te da oboje uživate u svakom trenutku zajedničkog života i druženja.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo