Play ponuda

PAMETNA ŽIVOTINJA: / Asmatična vidra naučila koristiti inhalator

Image
Foto: YouTube screenshot

Miška je stara godinu dana i od ostalih pripadnika svoje vrste razlikuje se po tome što je prva vidra kojoj je dijagnosticirana astma.

20.9.2015.
11:40
YouTube screenshot
Play ponuda

"Ova pluća, kao što možete vidjeti na snimci, bijelija su od normalnih. To se kod zdravih pluća vidre ne bi smjelo vidjeti", pojasnila je rengenski snimak pluća veterinarka Lesanna Lahner koja je Miški dijagnosticirala astmu.

shimmer fallback
shimmer fallback

U razgovoru za K5 News pojasnila je kako Miški može biti bolje samo ukoliko počne koristiti inhalator.

"Nastojat ćemo ju naučiti koristiti inhalator na što zabavniji način. Kada uvježbavate ponašanje zbog medicinskih razloga, ona to valja činiti promišljeno, da uspije", rekla je Miškina trenerica Sarah Perry. Uz pomoć poslastica, naučila je Mišku da prisloni njušku na inhalator i udahne.

shimmer fallback
shimmer fallback

Miška je prva svoje vrste kojoj je dijagnosticirana astma. Tu činjenicu primjetili su i stručnjaci, koji smatraju kako njezin slučaj ukazuje na određene probleme u okolišu.

"Ovakvi slučajevi potvrđuju koncept 'Jedinstvenog zdravlja', a koji u osnovi znači kako je zdravlje čovjeka direktno povezano sa zdravljem ostalih vrsta. Ponekad nam oboljenja drugih vrsta govore kako nešto nije uredu s našim okolišem i kako će to utjecati i na naše zdravlje", rekao je profesor sveučilišta u Washingtonu dr. Peter Rabinowitz.

Inače, učestalost pojave astme u ljudi, u zadnjih je 10 godina porasla za 25 posto. Stručnjaci tvrde kako je glavni uzrok tomu lošija kvaliteta zraka. Vidra Miška doživotno će koristiti inhalator. Srećom, prihvatila ga je kao igračku, pa se u akvariju nadaju, kako će ponovno disati normalno.

K5News

Play ponuda
Play ponuda