NIŠTA MU NE MOŽETE SAKRITI / Vaš pas vas u ovih 9 stvari poznaje bolje od bilo kojeg prijatelja

Image

Otkrivamo vam devet načina na koje nas pas razumije i i prilagođava se našoj osobnosti. Na taj nas način čini sretnijom i zdravijom osobom.

13.4.2021.
14:42
VOYO logo

Ublažit će osjećaj tjeskobe

Istraživanja pokazuju da smo automatski sretniji kada je naš pas u blizini. Studija provedena Georgia State University je otkrili da psi mogu smanjiti osjećaj stresa i usamljenosti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology pokazuje da su osobe koje za ljubmca imaju psa, generalno sretniji od drugih.

Ljubomorni su

Nismo jedini koji su žrtve tog groznog osjećaja. Psi su također jako ljubomorni, prema istraživanju provedenom na University of California, San Diego. Istraživači su otkrili da su psi pokazivali ljuboru čak i kada su svoje vlasnike vidjeli s plišanim psićima. Drugim riječima, imaju iste negativne emocije baš kao i ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vežemo se za njih

Naša veza s psom dopire sve do hormona u našem mozgu – biološki ih proizvodimo sami. Kad se mazimo s njim, oksitocin ili hormon ljubavi se otpušta i to dovodi do toga da nas psi čine boljim osobama. Rezultat toga je da odnos između psa i čovjeka postaje sve jači.

Prema izrazu našeg lica znaju kako se osjećamo

Psi znaju jesmo li sretni ili ljuti, a naše emocije otkrivaju na našem licu, navodi se u studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Current Biology. Oni su, naime, jako osjetljivi na naše osjećaje i ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomažu da ozdravimo

Psi mogu ukloniti stres i drugih osoba koji su pod stresom zbog traumatičnih iskustava. Istraživanja su pokazala kako posebno obučeni terapijski psi mogu olakšati PTSP kod ljudi.

Intuitivno znaju kada nam je ugroženo zdravlje

Imati psa nije smao velika stvar kada je u pitanju naša emocionalna strana. Istraživanja pokazuju da psi dobro te pozitivno djeluju i na naše fizičko zdravlje. Oni imaju nevjerojatan njuh, i to do te mjere da mogu nanjušiti nešto na što ste alergični, a vreba u vašoj blizini. Osim toga, psi mogu mogu otkriti i neke vrste raka kod ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove bakterije mogu biti dobre za nas

Istraživanja su otkrila da nas pas može održati zdravijima kroz prenošenje njihovih (bezopasnih!) bakterija. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da veća izloženost ovim mikrobima može pomoći jačanju našeg imuniteta. Poljubite svog ljubimca.

Smatraju nas dijelom svoje obitelji

Znamo da su oni članovi naše obitelji, ali ispostavilo se da i oni na ljude gledaju na isti način. Znanstvenici su istražili snimke mozga kod pasa i otkrili da oni nas ne samo da vole, već nas vide kao dio svog plemena. Zato se na nas, kada je u pitanju ljubav i zaštita, oslanjaju više nego na pripadnike vlastite pasmine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vole nas bez obzira tko smo i što smo

Nije važno što nam je hobi, koliko zarađujemo niti kakve boje nam je kosa, psi nas prihvaćaju onakvima kakvi smo, bez obzira na okolnosti. Psi nas vole bezuvjetno - i mi ih volimo zbog toga.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo