Play ponuda

LABRADOR: / Miroljubivi ljubimci koji su vrlo inteligentni, ali postoji nešto što ih nećete nikada naučiti

Image
Foto: Pexels

Ova pasmina drži prvo mjesto u brojnosti u Americi. Poznat je po svojoj druželjubivosti i nasmijanom licu.

25.9.2017.
10:08
Pexels
Play ponuda

Prema povijesnim saznanjima labrador pasmina potječe iz Newfoundlanda. Smatra se kako su labradori kroz godine nazivani različitim imenima. Neka od njih su: pas svetog Johna, niži pas svetog Johna, pas s Newfoundlanda, mali newfounler, vodeni pas, labradorski pas, engleski retriver i engleski labrador.

Bogata povijest rasprostranjene pasmine

Naziv labrador dolazi od portugalskog i španjolskog naziva za radnika. U području Španjolske nalaze se sliči psi koji služe za čuvanje stoke.

Ne postoje pisani dokazi o tome koje su pasmine križane da bi se dobio odan, miroljubiv i radnički pas. Vjeruje se da se radi o mješavini raznih pasmina iz cijeloga svijeta s obzirom na to da je Newfoundland bio zemlja koju su posjećivali trgovci iz cijelog svijeta.

Labradori od davnina mogu biti u tri boje - žuta, crna i čokoladna. Danas su najrjeđi čokoladni labradori jer su se oni, zajedno s žutima, smatrali pogrešnima. Povijest nastanka ove pasmine vrlo je dugačka i bogata, a završava dolaskom labradora na gotovo svaki kontinent. Početkom 20-og stoljeća došlo je do izvoza labradora u Ameriku. Prve registrirane pasmine bile su 1917. godine, a već 1930. proširila su se natjecanja diljem Amerike. Rast popularnosti stekli su 40-ih i 50-ih godina, a 1991. godine su na prvom mjestu po broju registriranih u američkom kinološkom savezu, a tamo se nalaze i danas.

shimmer fallback
shimmer fallback

Srednje veliki psi koji vole vodu, ljude i igru

Labradori se često nazivaju križancem vidre i psa jer oni jako vole vodu, plivanje ali i krzno im je vodotporno. Ako odvedete svog labradora na plažu za pse, biti će vam zauvijek zahvalni. Ovo su psi srednje veličine - mužjaci i ženke rastu od 54-57 centimetara visine. Snažni su psi, a prosječna težina im je od 30 do 35 kilograma za ženke i mužjake. Životni vijek im je duži od prosjeka, a to je oko 13-15 godina.

Image
NAJBOLJE PLAŽE ZA PSE U HRVATSKOJ: /

Saznajte gdje ovog ljeta možete voditi svog ljubimca

Standarizirane su tri boje koje potječu od prošlih stoljeća - originalna crna boja, čokoladno smeđa i žuta, to jest blond koja može biti vrlo svjetla do crvenkasto zlatna. Najrjeđi su vrlo svijetli labradori s lagano rozom nijansom. Postoje dvije slične vrste u pasmini - američki i engleski, a razlika je uglavnom u veličini.

Narav ovog psa poznata je mnogima - privrženi, druželjubivi i bez agresivnosti. Labradori su izuzetno inteligentni, a i dobro im je razvijen njuh pa su radi toga često korišteni kao ribolovni psi. Karakter im je umiljat pa su radi toga lako zauzeli mjesto u mnogim kućanstvima. Radi svoje inteligencije i brzog učenja, ovi se psi najčešće koriste za pomoć ljudima u slučaju bolesti, sljeposti, spašavanja u vodi, traženja nestalih osoba i slično. Labradori se dobro slažu s drugim ljubimcima, ali i drugim psima koji su im nepoznati. Prilagodljivi su na svaku vrstu situacije i uvijek će biti spremni udovoljiti svakom vašem zahtjevu. Živahni su, vole igru, posebice umiljavati se maloj djeci. Kod ovog psa se ne morate bojati agresivnosti, ali pripazite da u svojoj zaigranosti ne ozlijede dijete svojom veličinom i snagom koje nisu svjesni.

Labradori nisu psi čuvari. Dočekati će neznance s oprezom, ali i velikim veseljem. Potkupljivi su i lako ih je zaigrati tako da zaborave da je osoba s kojom se igraju netko nepoznat i možda prijetnja. U slučaju da vas netko direktno napadne, reagirati će i pokušati vas obraniti.

Proždrljivi su i trebaju puno trčanja

Ovo su aktivni psi kojima je potrebno dvorište ili svakodnevna duža šetnja uz trčanje. Ako ga ostavljate samog cijeli dan, reagirati će i brzo postati depresivan. Ako posjedujete labradora i često je nemiran, trga kauče, papuče i slično, znači da mu nedostaje aktivnosti i da se "ispucava" na takvim stvarima. Ovo je često ponašanje ako se radi o štenetu.

Labradori vole biti članovi grupe koju će tretirati kao svoj čopor. Teško ih je ne razmaziti jer su vrlo umiljati, pa sa odgojem budite strogi od samog početka. Izgledaju slatko i druželjubivo, no i jako su lukavi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Jedna od glavnih karakteristika ovih pasa je proždrljivost. Koliko god hrane da mu date, uvijek će tražiti još, posebice dok se radi o vašoj hrani. Za ove pse nije nužna posebna prehrana, no naravno da trebate paziti kada hranite psa da mu dajete dovoljno hrane, dovoljno vode, ali i da osigurate dovoljan unos proteina i vitamina kroz prehranu. Također izbjegavajte da ga cijelo vrijeme hranite samo suhom hranom, kao što mu i ne bi smjeli davati previše slanu, slatku ili začinjenu hranu.

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema ove pasmine je displazija kukova. Ovaj neugodni poremećaj može se izbjeći ako štene dolazi iz obitelji u kojoj ona nije bila prisutna. Osim toga, zdravstveno stanje im je uglavnom dobro i ne postoje učestale bolesti kod ove pasmine.

Bez obzira na to što su labradori u pravilu dobri psi, dobar odgoj je najbitnija stavka još od malih nogu. Većina pasa je dobra i umiljata, dok su histerični i agresivni labradori gotovo uvijek rezultat loše i sramotne edukacije.

Play ponuda
Play ponuda