Play ponuda

KOLIKO PAS MOŽE IZDRŽATI U VRUĆEM AUTU? / Manje nego što mislite, nakon ovog vremena vam lako može uginuti

Image
Foto: Getty

Pet minuta u vrućem automobilu dovoljno je da pas doživi toplinski udar, upozorila je udruga za zaštitu životinja Four Paws

10.7.2018.
9:01
Getty
Play ponuda

A već za 15 minuta psi od toga mogu i uginuti, dodaje udruga PETA. Čak i ako je vanjska temperatura relativno niska, automobili se parkirani na suncu mogu brzo mogu ugrijati. U takvim slučajevima psima čak ni dahtanje ne može pomoći u snižavanju tjelesne temperature, upozoravaju iz udruga. Spuštanje prozora im također neće donijeti mnogo koristi, pa aktivisti preporučuju da vlasnici pse nikako ne ostavljaju u usijanim automobilima.

Image
ŽENE NESVJESNO UBIJAJU PSE? /

Jedna njihova navika glavni je krivac za kronične bolesti kućnih ljubimaca

Image
ŽENE NESVJESNO UBIJAJU PSE? /

Jedna njihova navika glavni je krivac za kronične bolesti kućnih ljubimaca

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine u prosjeku 37 djece umire zato što su ostavljeni u vrućim automobilima, pokazalo je istraživanje, dok udruga za životinje ASPCA navodi kako se smrti ostavljenih životinja u vozlima mjere čak u tisućama. Znanstvenici sa sveučilišta u Arizoni nedavno su otkrili kako se manji automobili zagrijavaju izrazito brzo, ali svi nakon sat vremena na suncu dosegnu temperaturu od 47 Celzijevih stupnjeva.

Također su otkrili kako se najviše zagrijavaju upravljač, koji u prosjeku dostiže temperature od 52 stupnja, te vozačka kontrolna ploča koja nakon sat vremena na suncu ima temperaturu od 69 stupnjeva. Znanstvenici su ovim istraživanjem htjeli pridobiti pažnju autoindustrije kako bi se u vozilima razvio alarmni sustav koji bi upozorio na ostavljenu djecu ili životinje.

Play ponuda
Play ponuda