Play ponuda

Nabaviti psa ili ne: Ne nabavljajte ljubimca prije nego što odgovorite na ova važna pitanja!

Image

Životinje su velika briga i obaveza.

19.4.2013.
12:55
Play ponuda

Gdje se vidite za pet ili čak 10 godina?

Pas ili mačka mogu živjeti 15 ili više godina, tako da je predviđanje vašeg života s kućnim ljubimcem važno.

'Razmislite hoćete li uploviti u bračne vode, imati djecu, seliti se, mijenjati posao ili prolaziti druge velike promjene u životu. Osim toga, morate imati na umu da se sukladno njihovoj dobi i navike ljubimca mijenjaju', kaže veterinar za male životinje Ernie Ward.

Jeste li sami ili u paru?

'Ako imate cimera ili supružnika, pobrinite se da on ili ona budu potpuno posvećeni novom ljubimcu. U suprotnom očekujte dramu i natezanje vezano uz brigu oko ljubimca', kaže Ward.

Čak i ako se svi u kućanstvu slažu s idejom nabavke kućnog ljubimca, važno je da svatko unaprijed iznese moguće prigovore. Ako je linjanje problem za nekog od ukućana, onda treba tražiti pasminu kojoj se dlaka ne linja.

Koliko se možete posvetiti ljubimcu na dnevnoj razini?

Iako psi općenito zahtijevaju više vremena i pažnje od mačaka, trebali biste biti u mogućnosti posvetiti se bilo kojem ljubimcu onoliko koliko mu je potrebno.

'Psi i mačke kojima se dnevno ne ispunjavaju potrebe za interakcijom ili kretanjem imaju veći rizik od razvoja problema u ponašanju, anksioznosti i pretilosti. Ne zaboravite energiju. Ako redovito dolazite kasno kući i samo sjednete ispred televizora, to nije dobar znak. Životinje trebaju i zaslužuju pravi angažman, poput igranja i šetnje. A treba ih i pomaziti', upozorava Ward.

Možete li si priuštiti životinju?

Čak i ako je trošak nabavke ljubimca zanemariv, morate uzeti u obzir hranu, pomagala i posjete veterinaru. Ako planirate podijeliti troškove s nekim, morate se svi slagati oko iznosa koji će biti potrošen na ljubimca. Predviđanjem troškova izbjeći ćete neugodna iznenađenja.

Možete li se osloniti na nekoga ako putujete ili puno radite?

Mnogi problemi u ponašanju, pa čak i infekcije mjehura, rezultat su činjenice da nije uspostavljen pouzdan raspored izvođenja ljubimca u šetnju. Doktor Ward kaže kako trebamo zamisliti sebe da 14 sati ne možemo koristiti WC. Zato preporučuje da prije uzimanja ljubimca provjerite kakve su vam mogućnosti i imate li u blizini nekoga kome možete povjeriti brigu o ljubimcu - hotel za ljubimce i slično - u situacijama kad vi to ne možete obavljati. Provjerite imate li pouzdane prijatelje ili susjede koji će 'uletjeti' u slučaju nužde.

Koliko štete možete podnijeti?

'Nezgode se događaju kada u vaš život uđe ljubimac. Bit će nesporazuma, lomova i obavljanja nužde. Međutim, budite strpljivi. Već nakon nekoliko tjedana redovitog vježbanja bit ćete na najboljem putu da ostvarite idealan odnos', tvrdi Ward.

Za trenericu Andreu Arden, pravo pitanje je koliko je vlasnik spreman biti dosljedan u treninzima? 'Destruktivno ponašanje, poput kopanja po smeću, može biti opasno za zdravlje ljubimca. Životinja koja je dobro odgojena usredotočena je na igračke i sretnija je. A zajedno s ljubimcem sreća je u cijeloj obitelji', pojašnjava Arden.

Ako već imate ljubimca, pripazite je li spreman prihvatiti novog?

'Dobra vijest je da je većina kućnih ljubimaca, pa čak i većina razmaženih mačaka, žude za društvom', kaže doktor Ward koji podržava različite kućne ljubimce u zajednici jer smanjuju stres, a i doprinose zdravom međurasnom prihvaćanju.

'Prilagodba može potrajati neko vrijeme za 'starog' ljubimca prije nego potpuno prihvati pridošlicu. Bilo bi dobro upoznati ih prije dovođenja pred gotov čin kako biste vidjeli hoće li funkcionirati i postati dobri cimeri', savjetuje Arden.

Što očekujete od odnosa s ljubimcem?

'Neki vlasnici se žale da su uzeli preveliku pasminu i da im je stoga teško putovati s ljubicem. Neki se opet žale da su uzeli premalog psa, a u stvari su željeli 'partnera za trčanje', kaže Ward. Stoga preporučuje da napravite popis aktivnosti u koje namjeravate uključiti i svog ljubimca kao što su igranje loptom ili putovanja automobilom. Jer da bi vaš ljubimac bio doista vaš najbolji prijatelj morate uživati u istim stvarima.

Trenerica Arden dodaje da, osim što trebate uzeti u obzir što očekujete od svog ljubimca, morate i sebe preispitati što mu možete pružiti.

Imate li vremena i mogućnosti za pravilan trening?

Arden, autorica knjige Barron’s Dog Training Bible, kaže da kućni ljubimci trebaju autoritet kada je u pitanju poštivanje ljudskih pravila.

'Kućni psi zahtijevaju veću predanost kada su vani. To znači da trebate poraditi na socijalizaciji kako bi se osjećali ugodno među drugim ljudima', savjetuje Arden.

Doktor Ward kaže kako se mnogi vlasnici previše oslanjaju na škole treninga. Međutim, za štene je to samo dobar početak, a odgoj se razvija kod kuće i to nekoliko puta dnevno, a proces može biti i dugotrajan. Želite li imati dobrog pratitelje morate raditi na njegovom odgoju.

Imate li malu djecu?

Nasuprot uvriježenom mišljenju, ne postoji vrsta ili pasmina koja je sama po sebi spremna živjeti s djecom.

'Imate li malu djecu, prije dovođenja ljubimca morate ih naučiti pravilima sigurnog ponašanja sa životinjom. Dakle, nema zadirkivanja, ne dopustite da ga vuče za rep, gura ili se penje na životinju', kaže Arden.

Morali biste provesti dovoljno vremena za upoznavanje različitih životinja tako da možete pratiti njihovu razinu tolerancije, reakcije na trening i sposobnost da izbjegnu incident.

Sada ste spremni za usvajanje ljubimca ...

No, ima još jedno važno pitanje: pas ili mačka?

Postoje ljubimci pasa i ljubimci mačaka, no većina ljudi naprosto voli životinje. U nekim životnim periodima više nam može odgovarati pas, a u nekima mačka.

Važno je istaknuti i da potencijalni vlasnici ne bi trebali isključiti mogućnost usvajanja odrasle životinje iz skloništa jer su mnogi od njih već istrenirani i imaju izrazitu potrebu za sigurnošću i ljubavlju.

Treba uzeti u obzir osobnost i temperament ljubimca, a ne donositi odluku samo na temelju izgleda. Jer izgled se može i promijeniti.

Play ponuda
Play ponuda