Play ponuda

Jedino mjesto na Jadranu gdje psi nisu dobrodošli

shimmer fallback

Zapadnjaci često putuju s ljubimcima, za njih plaćaju karte i smještaj, no kod nas, točnije u Poreču, još uvijek nisu dobrodošli.

13.7.2011.
19:20
Play ponuda

'Žao nam je, gospođo, ali psa ne možemo ukrcati na barku jer je njima zabranjen boravak na otoku Sveti Nikola', kratak i odrješit te neumoljiv za bilo kakvu pogodbu bio je mornar na brodu koji iz turističkog bisera Poreča vozi na obližnji otočić, omiljeno mjesto turista, ali i domaćina koji ondje traže mir i sjenovito mjesto za kupanje u čistom moru.

Plava zastava - bez tuša

Uvjeravanja kako je riječ o psu koji nema ni tri kilograma, čipiranom, cijepljenom, čistom, koji ima svoju torbu, prostirku, vrećice za izmet... ništa nije urodilo plodom.

Psi na otok ne mogu, zabrana je izvješena i pregovora nema. I doista, uvjerili smo se i sami, na pristaništu pred hotelom Fortuna, jednako velika koliko i vozni red brodice, stoji zabrana dovođenja pasa.

Ona vrijedi, piše, i za plaže koje su okićene plavim zastavama iako tek jedna od njih ima tuš, koji je na tabli spomenut. Hotelom upravlja Valamar, kao i plažama, no nije cijeli otok njihov.

Stražnja strana otoka, koji gleda put mora, divlja je plaža koju često biraju zaljubljenici u osamu, čisto more i naturizam. Do nje vodi put kroz šumarak i dvorac obitelji Polesini.

Ondje zabrane nema, no ni mjesta na koji bi brodićem – a koji nije Valamarov – pristali. Zapravo, na otok sa psom možete, no iz zraka. Pristanete li na rivi, morate proći dijelom koji je pod Valamarovim autoritetom, pa čak i nositi psa u ruka da ne dotakne tlo, inače ste u prekršaju.

Dođite ako baš morate

'Prema pravilima Plave zastave, zabrane se odnose na pristup i kupanju pasa pa pristup na plaže nije dopušten psima. Iskrcaj i ukrcaj gostiju odvija se na tom potezu plaže. Da bismo izbjegli neugodnosti na otoku, uz plovidbeni red na kopnu postavili smo oznaku zabrane pristupa životinjama. Posjetitelji koji dolaze u vlastitom aranžmanu na otok poštuju propis Plave zastave i odgovorni su za ponašanje ljubimaca ako ih dovode na otok', objasnili su iz Valamara.

Diskriminirajuće za vlasnike pasa da ih guraju u geto

Predsjednica Udruge BioIstramr. Vlasta Radoičić smatra da je ovakav postupak diskriminirajući za vlasnike pasa.

'Nije moralno ni etički prema ljudima koji drže životinje kao članove svojih zajednica praviti razlike te ih osuđivati na zapuštena mjesta. I pri dodjeli Plavih zastava trebalo bi voditi računa o dijelu plaže za pse', kaže mr. Radoičić te ističe primjer autokampa Ulika, Delfina, Laguna Parka, Kempinskog i drugih.

Vezani članci:

arti-201106150815006 arti-201106150802006 arti-201106150802006

Play ponuda
Play ponuda