Jadranske ribe su priča za sebe. Neiscrpan izvor informacija i o kojem bi se moglo pisati u nedogled. Nabrojat ćemo zato samo neke jadranske ribe koje se najčešće pripremaju kao ukusni obroci. Sastavni su dio dalmatinske prehrane.
Jadranske ribesu poznate i među turistima koji posjećuju Hrvatsku te redovito prenose priču o nezaboravnim ukusima Dalmacije i Mediterana.
Arbun spada u jadranske
ribe koje se lovi kroz cijelu godinu i dobar je za
jelo, naročito u proljeće. Posebno je tražen za riblju
juhu.
Pagar je riba slična arbunu i zubacu. Najviše je
ima na kamenitom dnu u ljeto i jesen. Meso mu je vrlo ukusno.
Orada radi izvrsnog mesa spada među naše najbolje ribe. Jedna je od najpoznatijih jadranskih riba.
Ušata se lovi se kroz cijelu godinu, dobra je za
jelo, a najčešće se kuha i sprema na brodet.
Fratar ima vrlo ukusno i traženo meso, osobito
veći primjerci. Jede se pečen na žaru ali jednako je dobar pržen
ili kuhan.
Iglica koja se lovi najviše u jesen i zimu.
Ukusna je, osobito pečena.
Kavala je dosta je česta riba jadranskog mora,
meso joj je vrlo ukusno i sočno
Salpa je vrlo je ukusna, mada se ponekad osjeti
miris mulja. Priprema se pečena i kuhana.
Ovčica je dobra za jelo, naročito u jesen i
proljeće, a priređuje se pečenjem na žaru ili kuhanjem lešo.
Dobra je u brodetu s više različitih vrsta jadranske
ribe.
Cipal koji je vrlo ukusan na žaru.
Trlja je vrlo ukusna i cijenjena
jadranska riba, ima bijelo i sočno meso
specifične arome, priprema se pečena i pržena.
Šampjer se lovi se tijekom cijele godine,
vrlo je ukusan pripremljen na brodet i lešo.
Skuša se najbolje lovi od travnja do studenog,
plava riba vrlo je ukusna marinirana.
Gof bijela riba koja je vrlo ukusna osobito
pečena, a može se pripremati na sve ostale načine.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!