Inćun riba je jedna od najvažnijih riba u gospodarstvu Jadrana. Krasi ga plavkasto zelena boja sa svjetlijim trbuhom, a izgledom je sličan srdeli od koje je kraći i tanji. Inćun ribe žive u jatima, na dubinama do 400 metara, a iako je rijetkost mogu narasti do 20 cm duljine.
Inćun je rasprostranjen po cijelom Sredozemlju, a može ga se pronaći na području istočnog Atlantika, od juga Norveške pa sve do juga Afrike.
Najčešće se hrane planktonima, a inćunima se hrane gotovo sve ribe predatori. Period ulova inćun ribe je od ožujka do studenog, a inćune ulovljene u tom periodu krasi posebno delikatesan okus.
Inćun riba je iznimno ukusna riba i mnoštvo je načina pripreme, no najpopularniji su marinirani i usoljeni. Bogati su omega - 3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese u tijelu te pomažu u snižavanju krvnog tlaka.
Inćun ribu se preporučuje konzumirati jer su odličan izvor visokokvalitetnih proteina, raznih minerala i B kompleksa. Osim toga, sadrže kalcij, magnezij i fosfor koji su važni za izgradnju kostiju, a značajne količine selena sudjeluju u procesima reguliranja rada štitne žlijezde.
Inćun ribu najčešće ćete pronaći slane ili konzervirane u ulju te od njih možete raditi namaze, a cijele ih možete peći na žaru, kuhati na lešo ili pržiti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!