Niska razina žive / Haringa riba - zdravlje na tanjuru

Image
Foto: Thinkstock

Haringa je ustvari naziv za skupinu različitih riba koje uglavnom žive na morima i malog su ili srednjeg rasta

13.7.2017.
14:18
Thinkstock
VOYO logo

Haringa riba ima tijelo prekriveno okruglastim krljuštima koje lako spadaju, a trbušna strana tijela duž koje se pruža niz krljušti koje imaju oštri greben im je srebrnkaste boje. 

Haringa riba živi na obje obale Atlantskog oceana u velikim jatima i jedna je od najbrojnijih ribljih vrsta na svijetu. Prosječna veličina joj je 40 cm, može dosegnuti težinu od 1,1 kilogram, a životni vijek haringa ribe je 25 godina. Haringa riba se hrani sitnom ribom te raznim račićima. Ovu vrstu u prirodnom staništu ugrožavaju predatori poput tuljana, bakalara, kitova i drugih većih riba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haringa riba ima veliku gospodarsku važnost kao industrijska sirovina za preradu ribljeg brašna i ulja,a industrijom vezanom za ulov ove ribe upravlja nekoliko organizacija koje zajedno kreiraju i provode ribarstvene politike. Time su postigli da haringa riba od 2010. više nije na popisu vrsta ugroženih od prekomjernog ulova.

Haringa riba je bogata zdravim mastima i proteinima, te esencijalnim vitaminima i mineralima. Zbog niske razine žive, haringa riba spada među zdravstveno najsigurnije ribe. Osim toga vitamin B-12 i željezo koji se nalaze u haringa ribi izgrađuju hemoglobin, a  a haringa obiluje i kalcijem, magnezijem i fosforom koji igrađuju kosti i zube. Meso haringa ribe je svijetle boje, ukusno i mekano, a pripremati ga se može na mnoštvo načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo