Play ponuda

'Umišljen' pas ili vođa koji to ne želi biti

shimmer fallback

Imamo kujicu mješanca, srednjeg rasta, nađena na cesti. Prvobitno smo je privremeno udomili dok joj ne nađemo novog vlasnika. A sada je ona naše blago.

22.4.2012.
11:55
Play ponuda

Problem je što se više ne želi družiti s psima, što na samom početku nije bilo tako. Imala je kujicu s kojom se obožavala igrati, s terase je znala tužno cviliti za njom, a kad bi se srele vani presretne su bile obje. Postupno joj se sve manje radovala, ali i dalje tužno cvili sa terase kad ova druga prolazi. U međuvremenu su obje sterilizirane. Sad kad je vidi izdaleka počne režati na nju, a nakon našeg ukora zašuti i zabaci uši. U slučaju da smo blizu dvorišta, sama se okrene i krene prema nazad bez obavljene šetnje koju inače obožava. Kad nam dolaze četveronožni prijatelji, ona skoči na kauč i odozgo laje i reži na njih, ne pušta ih na 'svoj teritorij'. Sestrinog pak psa pušta u stan, ali mu ne daje (čitaj: otima) sve što ovaj pomisli ponjušiti. Možda ona i jest malo 'umišljen' pas ili ima previše naše pažnje, ali kad smo je naši bila je preplašena i htjeli smo joj osnažiti samopouzdanje. Obožava kad nam samo ljudi dolaze u goste, raduje se i poštaru. Molim Vas da nam ukažete na naše greške i načine kako da ih ispravimo, jer mislim da je baš ona na gubitku što sama sebi uskraćuje igru s ostalim psima, a živimo u mjestu gdje ih zaista ima mnogo.

Vaša nastojanja da psu osnažite samopouzdanje su očito uspjela, čak i u prevelikoj mjeri, tako da vam ne bi trebalo biti teško učiniti još lakšu i prirodniju stvar, vratiti psa u njegovo prirodno stanje i mjesto koje bi trebao imati u vašoj obitelji. Psi su prilagodljive i inteligentne životinje, ali su isto tako i oportunisti te će uvijek nastojati za sebe dobiti više. Na vlasnicima je da odrede granice, načine i razloge dobivanja nagrade, hrane, obraćanja i svega što je psu bitno.

Vaš problem se može lako i uspješno riješiti, a s njegovim rješenjem će najsretniji biti upravo vaš pas. On je sad vođa vašeg čopora te samim tim i stalno na oprezu. Bilo bi mu bolje i lakše da je sljedbenik s jasnim pravilima i ograničenjima. Na taj način će i njegov odnos prema drugim psima postati uravnoteženiji, a pas će biti opušteniji jer neće morati braniti vas, prostor, predmete od drugih pasa.

Promjena hijerarhijske strukture u vašoj obitelji

Dakle, vi bi ste trebali biti vođa, a pas sljedbenik. To je prirodan odnos što ne znači da će vam pas trenutačno i s lakoćom odmah prepustiti prvo mjesto u vašem čoporu. Psa ne treba kažnjavati zbog njegovog trenutnog ponašanja, već postaviti odnos drugačije, jasnim i dosljednim ograničenjima te vašom sigurnošću i staloženošću.

Vi trebate postati vođa i vlasnik prostora, stvari, nagrada. I sam znam da je ponekad teško ostati uvijek pribran i ne nasmijati se malom simpatičnom psu zbog nečeg nepotrebnog, ali uvijek trebate imati jasan razlog zbog kojega se obraćate psu, nagrađujete ga, pohvaljujete ga. Pri tom je također vrlo bitno reagirati u pravom trenutku te uvijek primjetiti i razumijeti što nam pas govori svojim držanjem tijela i ponašanjem.

Iz vašeg pisma se može isčitati da imate kontrolu nad psom i da će pas prestati s režanjem i lajanjem na drugog psa ukoliko mu zapovijedite. To je dobro, ali bi bilo još bolje i psu razumljivije spriječiti sam začetak takvog ponašanja. Vašom ranijom i dosljednom korekcijom pas će početi shvaćati da vi nikada ne želite niti odobravate takvo njegovo ponašanje.

Strpljivo počnite s predmetima i mjestom za psa

U početku ga ne stavljajte preblizu psima, predmetima, svemu što bi moglo izazvati neželjene reakcije koje su znak nelagode u psa. Isto tako u tim situacijama mu se nikada ne obraćajte bez sigurnog razloga. Zato je potrebno da na psu pravovremeno uočite prve znakove koji vode takvom stanju. U tim situacijama je dobro da uvijek budete korak ispred svog psa u razumijevanju njegove namjere, ali isto tako da i svojim tijelom budete ispred psa.

Psa je najbolje voditi sa strane ili iza vas te ćete i na taj način uspostaviti prirodnu hijerarhijsku strukturu. Isto tako je bitno da pas takvim načinom ponašanja zasluži puštanje s povodca i slobodno kretanje na livadi ili šumi. Prilikom susreta s drugim psima dajte mu vremena i prostora da se umiri, nagradite takvo njegovo stanje. U stanu prilikom dolaska gostiju postavite se na isti način, vi dolazite prvi do ulaznih vrata, vi primate goste, vi određujete njihovo kretanje i mjesto koje će zauzeti u vašem stanu. Isto vrijedi i za četveronožne goste koji bi isto tako trebali biti iza ili sa strane svojim vlasnicima, koji su isto tako smireni staloženi te poštuju domaćine i njihov prostor. U takvim situacijama je najbolje biti statičan i tih, što manje se obraćati psima, tako će biti lakše i vama i njima postići što želite.

Nakon dobre šetnje pas će biti nešto mirniji pa dolaske gostiju uvježbavajte tada. Psu ćete također olakšati ako ima svoje mjesto u stanu na kojem se osjeća ugodno pa kada primite goste, zapovijedite mu da bude na svom mjestu. Ukoliko to pas ne zna, naučite ga kada ste sami u stanu da su na tom mjestu najčešće pohvale i nagrade kao što je to mjesto na kojem može imati svoj mir i odmor.

Prilikom slobodnog kretanja po stanu pas se treba vama izmaknuti s puta, što će također pridonijeti ponovnom uspostavljanju prirodne hijerarhijske strukture. Pas koji je skočio na kauč i s više pozicije pokušava voditi glavnu riječ jasno pokazuje da je ta struktura narušena. Dakle prilikom dolaska gostiju vaš pas treba biti uz vas, kad vi sjednete, on će se sjesti ili leći i takvo ponašanje odobrite. Ukoliko sam ode na svoje mjesto, to mu i dopustite, ali nikako mu ne smijete dopustiti da on određuje mjesta svim ostalim ljudima i psima u stanu.

I vi morate korigirati svoje ponašanje

U svim radnjama koje uvježbavate s psom obratite pažnju na svoje držanje tijela, na smirenost glasa, na pravovremenost reakcija, a u svemu tome će vam pomoći duži povodac koji uvijek treba biti opušten. U početku to sigurno neće biti lako, ali vi vašim strpljenjem i dosljednošću te znanjem koje se nakon svakog treninga povećava i koje svaki sljedeći trening morate iskoristiti, sve radnje jednako dobro trebate izvoditi i bez povodca.

Zato je bitno da budete sustavni i dosljedni, da vjerujete sebi i psu, kao i iskustvima i znanju vlasnika pasa koji nemaju problema poput vaših, da će pas s promjenom u hijerarhijskoj strukturi biti zadovoljniji i mirniji jer je njemu prirodnije i lakše biti sljedbenik sigurnom, staloženom i pozitivnom vođi. I tada će ponovno početi njegova vesela igra s psima.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda