Play ponuda

Veliki problemi zbog lošeg izbora pasmine

shimmer fallback

Imam belgijskog ovčara starog devet mjeseci. Njegov otac je otpušten iz policije jer je ugrizao vodiča, a majka mu je isto jako oštra.

25.3.2012.
16:06
Play ponuda

Veći problemi su se počeli pojavljivati u zadnje vrijeme jer sam ja zbog posla veći dio dana odsutan, a on je sa suprugom i naše dvoje male djece. Počeo je režati na suprugu i strah me da se nešto ne dogodi djeci. Kad sam ja kući on ne radi probleme, jer me se boji. Pas živi u boksu, ali je u zadnje vrijeme počeo preskakati ogradu i napadati mačke i pse. Što da radim?

S dužnim poštovanjem, mislim da ste to pitanje trebali postaviti prije nego ste se odlučili za takvog psa. Zašto vam je u vašim životnim okolnostima i uvjetima bio potreban baš belgijski ovčar? Zašto iz takvog legla? Zar je pas iz takvog uzgoja i mogao ispasti drugačiji?

Izbor pasmine ne smije ovisiti o trenutačnoj modi

Pojedine pasmine iz nekog razloga u određeno vrijeme dođu u modu i najednom posvuda možete vidjeti pse za koje je do jučer rijetko tko znao. U današnje doba slike i medijske povezanosti, takva moda nastupa puno brže i ekspanzivnije, tako da su posljedice po samu pasminu kojoj se to dogodi još teže.

Psi su životinje koje ciljanim i smislenim križanjima vrlo brzo mogu postići željene osobine, ali isto tako nestručnim i nemarnim križanjima mogu vrlo brzo postati suprotnost poželjnim osobinama pasmine. Pasmine koje se nađu u središtu zanimanja većeg broja ljudi kojima izbor pasmine diktira trenutna moda, gotovo sigurno su osuđene na ubrzano gubljenje poželjnih osobina, ali čak i zdravlja samih pasa.

Naime, takozvani uzgajivači koji iskorištavaju veliko zanimanje za određenu pasminu, pare jedinke koje po svojim osobinama treba izostaviti iz uzgoja. Za jednu od posljednjih ovčarskih pasmina (belgijskog ovčara) koja je ostala fizički zdrava i koja je po svim svojim osobinama pravi radni pas, takva šteta je još puno veća.

Upravo sada smo nažalost svjedoci prevelike popularnosti belgijskih ovčara, koje preko oglasnika možete pronaći već za nekoliko stotina kuna. Najčešće možete čuti da je uzgajivač vlasnik kuje, a susjed mužjaka. I u takvim križanjima nema ništa loše, ako se ne radi o visokoselekcioniranoj pasmini u kojoj su nagoni izuzetno jaki, a osobine same pasmine daleko iznad znanja, iskustva, uvjeta i mogućnosti koje im može priuštiti prosječan vlasnik. Dakle, belgijski ovčar iz potpuno drugačijeg uzgoja nego što je vaš pas, štene zdravih, stabilnih i radnih roditelja koje je od uzgajivača dobilo sve potrebno za optimalan razvoj, opet nije pas za svakoga, niti za svačiji ukus.

I jedan takav pravi predstavnik radne i sportske pasmine u svom boksu bez ikakve druge zanimacije u kojoj će se razvijati, postajat će neurotičan i frustriran, a toliko inteligentan i energičan pas bit će najzakinutiji.

Jedino rješenje u ovom slučaju

Bez obzira ima li vaš pas osobine pravog predstavnika pasmine, ili je, što bi bilo vjerojatnije, naslijedio osobine roditelja, moje mišljenje da je za vas i vašu obitelj taj pas previše u skladu s vašim trenutnim mogućnostima. S radnim psom se potrebno puno više baviti i ne bazirati odnos na izolaciji, strahu i nerazumijevanju.

Moje je mišljenje da bi za sve bilo najbolje da psa date nekome za čuvara imanja, skladišta ili slično, gdje bi imao jednog čovjeka koji se brine o njemu. Pas je još mlad i vama se je lakše i bolje sad rastati od njega kao što će on lakše i bolje prihvatiti nove uvjete i vlasnika. Vama i vašoj obitelji je gotovo neograničen izbor pasa s kojima bi suživot bio mirniji i kvalitetniji. Jedan mali veseli mješanac iz azila bi i ostatku obitelji bio radost i zadovoljstvo, a njemu biste spasili život. On se isto tako može oglasiti ukoliko vam je potreban pas čuvar, a njegovi zahtjevi su neusporedivo manji.

Odnos cijele obitelji prema psu može biti prirodan i ugodan, a djeca mogu imati ravnopravnog prijatelja za igru. S jednim takvim psom najvjerojatnije nikada nećete moći povezati dvije asocijacije: pas i problem.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda