Play ponuda

Dominantni i agresivni Jack Russell

shimmer fallback

Vlasnica sam Jack Russell terijera koji nema ni godinu dana, a s kojim sam doživjela već toliko neugodnosti. Posljednja, koja je prelila čašu dogodila se jučer.

1.7.2012.
12:09
Play ponuda

Na kraju sam ga uspjela zavezati i odvesti kući, a on se ponašao kao da se ništa nije dogodilo! Kupila sam ga kad je imao dva mjeseca i iz dobrog je legla. Čitala sam puno o psima, a od svih rasa Jack Russell mi je daleko najbolji, barem je bio. Svom Jacku trudim se priuštiti sve, a on je sve gori, pogotovo u šetnji. Laje na pse i mačke, trga se, sav se izbezumi. Vidjela sam druge Jack Russelle kako normalno hodaju uz vlasnike i ne znam kako da smirim svog psa. U stanu je dobar iako je kao mali radio probleme. U zadnje vrijeme primjećujem da je i u stanu počeo više lajati i manje slušati kad mu naredim da prestane. Znala sam ga lupiti novinama kad počne lajati bez veze ili kad počne divljati po stanu, ali više ni to nije dovoljno da prestane. Krade mi stvari po stanu (daljinski, novine), a kada mu ih hoću uzeti, više se ne svađa sa mnom kao prije, nego reži ili pobjegne i izgrize ih. Molim vas pomozite mi da smirim Jacka jer ga se ponekad plašim.

Jack Russell terijer je pas koji je stvoren za lov grabežljivaca na i ispod zemlje. Pas koji može izvršiti takav zadatak mora biti izuzetno energičan, čvrst, borben, brz, inteligentan, ustrajan. Jack Russell je pas malog rasta, ali vlasnik takvog psa treba uložiti više znanja i truda nego s velikom većinom pasa slične veličine. Terijerska narav je posebna, imati psa poput vašeg, k tome i mužjaka, svakodnevna je i velika odgovornost i obveza.

Niste naveli kako trošite njegovu nevjerojatnu energiju, što je možda i najbitnije za takvog psa. Bez svakodnevnog dobrog istrčavanja, previše bi bilo očekivati da će pas biti miran i zadovoljan. Nažalost, rijetki su psi koji to redovito dobijaju od svojih vlasnika.

Terijer je pas za energične ljude

Prije kupnje ili udomljavanja psa budući vlasnik mora objektivno sagledati svoje osobine i način života, terijerski temperament i energija nisu za svakog. Ukoliko pravilno odgojimo Jack Russell terijera možemo imati izuzetno poslušnog i jednostavnog psa koji uživa u našem društvu. U vašem slučaju to nije tako jer se psa humanizira, što za posljedicu ima pogrešno postavljen hijerarhijski odnos s kojim niste sretni ni vi ni vaš pas, niti vaša okolina.

Bez obzira na veličinu vašeg psa, vaš problem je ozbiljan i potencijalno opasan pa je njegovo rješavanje isto tako potrebno ozbiljno shvatiti te promijeniti vaš odnos prema psu. Pas nije kriv za svoje trenutno ponašanje, on se ponaša kao vođa vaše male zajednice, a takav odnos treba promijeniti.

Mali, veliki pas

U jednoj kratkoj kolumni je nemoguće navesti sve korake koje trebate poduzeti da bi ste promijenili sadašnju situaciju, ali pas mora imati svakodnevne fizičke aktivnosti i mentalne izazove kroz koje ćete ga vi bolje razumijeti i bolje kontrolirati. Svaki detalj je bitan, kada se i zašto obraćate psu, u kakvom je stanju pas, u kakvom ste stanju vi, što želite postići?

Jack Russella terijer vrlo brzo uči zbog čega je omiljen kao pas koji je u stanju izvesti razne trikove, kao pas kojega viđamo u filmovima, ali i demonstracijski pas za poslušnost. I takav pas nikako ne smije većinu dana biti besposlen niti smatrati da treba biti vođa u vašem odnosu. Psa treba ispravno i dosljedno socijalizirati, naučiti osnovne zapovijedi poslušnosti, a vi morate bolje upoznati svog psa i više se i drugačije baviti njime.

Bezbroj je načina na koji vaš pas može uživati u vašem društvu, koristite njegove nagone, zabavite ga traženjima njemu zanimljivih predmeta, donošenjem predmeta, pažnjom prema vama. Zbog svih osobina same pasmine, kao i trenutne situacije u kojoj se nalazite, najbolje je da potražite stručnu osobu koja će vam objasniti i pokazati što se događa s psom i kako promijeniti neželjeno ponašanje.

Jack Russell terijer ima veliku želju da ugodi vlasniku, ali isto tako i da svakodnevno ispituje njegove granice. Pas je vrlo brz, skočan i uz to neumoran, a vi morate razumijeti način na koji psi uče, postaviti se kao razumljiv i pošten vođa, što zbog navedenih osobina psa prosječnom vlasniku nije uvijek lako ostvarivo. Mogli bi ste razmisliti i o kastraciji psa, ali sama kastracija nije rješenje.

Promjena životnog stila

U vašem slučaju, psom se treba više baviti, bolje ga razumijeti, razmisliti o svojim postupcima prema psu. U svakom trenutku i u svakoj situaciji biti svijesni svog psa, njegovog ponašanja, poticati mirnoću i opuštenost, pozornost prema vodiču, primjeren odnos prema okolini i situacijama. Pas mora zaslužiti svako vaše obraćanje, pažnju, nagradu, vi morate biti razumljivi i dosljedni, vježbajte u mirnim uvjetima za početak, budite pozitivni i ustrajni, reagirajte brzo i sigurno, održite treninge kratkima i zanimljivima. Nakon svakog treninga i vi morate biti netko tko je naučio nešto novo i zanimljivo.

Takva druženja su nužnost za svakog psa, a za pse poput vašeg, koji traže puno više energije, znanja i rada, potreban je vlasnik koji to voli, zna, i kome takve aktivnosti i odnos neće biti teško svakodnevno upražnjavati sve do u duboku starost veselog, neumornog zvrka.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda