Play ponuda

Da može govoriti, evo što bi vam vaš pas rekao

shimmer fallback

Psi su puno jednostavniji od ljudi. Oni su vođeni osnovnim životnim potrebama: hranom, aktivnošću i druženjem. Pas ne može govoriti, ali njegovo ponašanje mnogo toga može reći vlasniku.

23.8.2013.
15:03
Play ponuda

Želim te zaštiti

Možda mislite da vaš pas pripada vama, ali i vi pripadate psu. To znači on polaže 'pravo' na vas i da vas želi zaštititi. 'Kada vam sjedne na nogu ponaša se vlasnički. Obilježava vašu nogu kao svoj teritorij', kaže Jennifer Brent, koja se bavi pravima životinja i napuštenim životinjama. To što vam je pas sjeo na nogu, ne znači samo da želi biti blizu vas već govori: 'Ovo je moje jer sad miriše na mene.' Tri su razloga zbog čega to psi čine: žele biti sigurni da u vašem životu ima mjesta za njih, da upozori druge pse i jer vas želi zaštititi. Kako bi vas zaštitio vaš pas će režati na goste i na druge pse.

Osjećam da si neraspoložen

Vaš pas osjeća vaše raspoloženje i to utječe i na njega. 'Ako ste pod stresom on je još više pod stresom, ako ste sretni i on je sretan. Osjetit će vaše raspoloženje čak bolje od vašeg partnera', kaže veterinar Marty Becker. Pas sjedi i proučava vas. No, odnos može funkcionirati i na drugi način. Želite li da se vaš ljubimac opusti, znate gdje ćete ga počešati. Želite da bude razigraniji, znate kako ćete ga pomaziti.

Trebam više vježbe

Žvače li namještaj ili trči oko stola, pas vam želi reći kako mu treba više aktivnosti. Ne možete uzeti pasminu koja je predodređena, primjerice, da dnevno istrči osam kilometara, a vi ga zatvorite u stan i očekujete da će biti sve u redu. Ako vaš pas uništava stvari, on vam govori kako mu je dosadno i da treba više aktivnosti. Psi dnevno trebaju 45 do 60 minuta tjelovježbe i 15 minuta dresure.

Plašim se da se nećeš vratiti

Premda će većina pasa nakon što odete od kuće lajati svega nekoliko minuta čisto da vam daju do znanja da ste nekoga zaboravili, neki psi mnogo će lošije reagirati kada ih ostavite same kod kuće. 'Kada gledate video snimku psa koji tako reagira podsjetit će vas na dijete izgubljeno u trgovačkom centru koje ne može naći svoje roditelje', kaže doktor Becker. 'Polude. Misle da se nećete vratiti po njih. Često se obruše na vaš životini prostor, rastrgaju dovratnik, postanu destruktivni. Ako kada dođete doma imaju proljev i uspuhani su to znači da morate nešto poduzeti.' Doktor Becker predlaže da razgovarate sa stručnjakom koji će vašeg psa uključiti u neki program obuke ili mu dati pseće antidepresive. Kako biste pokušali smanjiti traumu psu isprobajte ovo: Navucite kaput, uzmite ključeve i izađite vani na 30 sekundi. Vratite se natrag pa opet izađite na minutu, nakon toga na pet minuta, pa povećavajte vremenski interval. Pomaže i ako psu date neku poslasticu prije izlaska iz kuće.

Znam da si bolestan

Teško je objasniti taj fenomen, ali psi mogu otkriti bolest kod svojih vlasnika. Dokazano je da psi mogu otkriti široku lepezu teških bolesti kao što su primjerice rak ili epilepsija. 'Znamo da postoji kemijski marker kojeg psi mogu otkriti baš kao što mogu nanjušiti stjenice, plijesan, kikiriki, droge i eksploziv. Jednako tako iz daha mogu nanjušiti ketone kada dijabetičarima padne šećer. Mogu predvidjeti kada će krenuti napad kod epileptičara i upozoriti ih,' kaže doktor Becker. Neke pasmine su po prirodi puni suosjećanja za ljude. Takvi se psi često koriste u terapijske svrhe pružajući ljubav onima kojima je to potrebno, a osim toga u stanju su reagirati na zdravstvene probleme.

Ne osjećam se dobro

Važno je da vodite računa o njihovu ponašanju jer ako vam se nešto čini drugačijim vrlo je vjerojatno da se pas ne osjeća dobro. 'Dobro je da to uočite odmah, kako se stvari ne bi pogoršale', kaže doktor Becker naglašavjući kako se u 80 posto slučajeva žene brinu za kućne ljubimce te da moraju koristiti svoju intuiciju. To znači uočavati sve u ponašanju ljubimca što je izvan uobičajenog: nije zaigran kao prije, agresivan je, teško mu je ustati ili ne jede dobro. 'Osobitu pažnju obratite na prehrambene navike', kaže doktor Becker. 'Ako ne jedu dovoljno ili jedu previše, ako pije više vode nego obično ili češće vrši nuždu, ako gubi na težini, onda nešto nije uredu.'

Trebam rutinu, ali i malo raznolikosti

Kažu da su mentalni kapaciteti psa slični onima kod malog djeteta, a baš kao malo dijete, i pas voli rutinu. 'Veoma je važno da znaju što mogu očekivati jer u suprotnom ne znaju kako reagirati', kaže Brent. Općenito rutina je dobra, ali to ne znači da svaki dan iste stvari morate raditi u isto vrijeme. Zapravo, izmjene u vremenu obavljanja rutine čak bi mogle i pomoći, kaže doktor Becker. U suprotnom bi vaš pas mogao postati šef u kući. 'Ne želite da vam pas određuje satnicu', kaže on. Ako mu to dopustite, vrlo je vjerojatno da će tražiti da ga nahranite i subotom u pet ujutro iako biste vi spavali do osam. Zato ne robujte satnici. Ako vi kontrolirate njihovo hranjenje, kontrolirate njih - u dobrom smislu te riječi.'

Jasno ukažite kad radim nešto krivo

Ispravljanje ponašanja vašeg psa jako je važno, a kako to radite je ključno. Izbjegavajte psu objašnjavati što je krivo napravio ili korištenje smirenog glasa. Koristite čvrsti (ne zločesti) ton i budite direktni. 'Psima je važno kojim se tonom obraćate. Ako kažete 'Ne!' dok radi nešto što ne bi smio, postići ćete puno bolju reakciju nego da mu to kažete blagim glasom ili sačekate pa objašnjavate kasnije', kaže Brent. Kako biste postigli dobar rezultat morate reagirati dok se nedopuštena radnja odvija i svaki put na isti način. 'Ako želite naučiti vašeg psa da se mirno ponaša kada ugleda drugog psa, ne možete čekati dok drugi pas prođe da biste mu dali nagradu ili dok dođete kući', kaže Brent.

Nisam čovjek

Nema sumnje da je vaš pas dio obitelji, ali to ne znači da ga trebate tretirati kao ljudsko biće. 'Razmišljanje da pas ima motivaciju poput čovjeka je među najčešćim problemima. Obavlja li vaš pas nuždu u stanu ili grize daljinski upravljač to ne znači da vam se zbog nečega sveti. Najvjerojatnije se radi o nedostatku aktivnosti, bolesti ili stresu zbog određenih promjena u kući', tvrdi Gina Spadafori kolumnistica i izvršna urednica portala PetConnection.com. Dakle, ako vaš pas radi nešto neuobičajeno, pokušajte pronaći uzrok. Je li bolestan, nepropisno treniran ili je došlo do nedavne promjene u rutini? Nakon što utvrdite uzrok, razumijevanje i ispravljanje ponašanja vašeg ljubimca će biti puno lakše.

Play ponuda
Play ponuda