Udomiti ili kupiti psa: Razlozi zbog kojih je bolje udomiti nego kupiti ljubimca

Image
Izvor: Profimedia

Odlučili ste napraviti mjesta u svom domu za novog krznenog člana obitelji.

13.4.2021.
8:49
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mačke, psi i ostali kućni ljubimci unijet će pregršt radosti u vaš život, ali i obaveza koje dolaze u paketu s tim divnim stvorenjima. Ako se odlučite na taj korak, donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali udomiti ljubimca umjesto da ga kupite.

Želite biti odgovoran vlasnik

Odgovornost prema ljubimcu počinje od trenutka kada ste ga odlučili kupiti. Postoje mnogi razlozi zbog kojih ne biste htjeli podržavati komercijalni uzgoj štenaca (kada se štenci uzgajaju samo radi profita).

Kada kupujete ljubimca od privatnog vlasnika trebali biste se raspitati o vlasniku i uvjetima u kojima je ljubimac boravio. I nakon toga postoji veliki rizik da će vas prevariti i da ćete kupiti ljubimca o kojem se nije skrbilo na adekvatan način. Kada posvajate ljubimca, znate da je vaš novi krzneni član obitelji zdrav. Ljubimci ne smiju ići u proces posvajanja prije nego su dobili sva potrebna cjepiva. Ne samo da će vam ovo uštedjeti novac, već možete biti skroz mirni i ne misliti o tome je li vas netko prevario.

Osim toga, u agenciji za posvajanje ćete dobiti podršku i pomoć kako biste vi i vaš ljubimac što bolje podnijeli fazu prilagodbe.

Možda spasite život

Nažalost previše je ljubimaca od kojih su njihovi vlasnici odustali i previše je ljudi koji ljubimce kupuju zbog profita. Utočišta za pse i mačke su prepuna stoga mnoge životinje budu eutanizirane. Ako već imate mogućnost izbora, ne biste li radije spasili barem jedan život?

Uštedjet ćete

Usvajanje ljubimca je mnogo jeftinije nego kupovina. Naime, ljubimci iz utočišta su kastrirani, sterilizirani te su obavljena potrebna cijepljenja i veterinarski pregledi.

Odgoj za boravak u kući

Kada neplanski kupite slatkog psića slijedi vrlo brzo hladan tuš. Psići jesu slatki, ali cijelu noć vam ne daju mira i morate ih naučiti kako da ne obavljaju nuždu u kući. Nije iznenađenje da su kupci ljubimaca koji to rade impulsivno, često i neodgovorni te da njihovi ljubimci obično završe na posvajanju. Sada je moguće usvojiti i psića koji je istreniran za boravak u kući te tako izbjeći besane noći i mrlje na tepihu.

Ljubimac koji će se savršeno uklopiti u vaš dom

Kupujete li ljubimca od vlasnika ili u pet shopu, time riskirate. U centru za posvojenja blisko će s vama surađivati kako bi što bolje shvatili vaš stil života i pronašli savršenog ljubimca za vas. Životinje koje zahtijevaju neprestanu pažnju neće se dobro prilagoditi u domu gdje će biti ostavljeni dok ste vi, primjerice, na poslu. To će kod vašeg ljubimca neminovno izazvati problematično ponašanje.

Usvajanje je samo po sebi ispravno

Biti odgovoran vlasnik ljubimca svakako pokazuje i to što ste prilikom odabira spasili život, uštedjeli novac te potrudili se i razgovarali s nekim tko vam je pomogao izabrati onog pravog za vaš životni stil. Znat ćete prošlost svog ljubimca, njegove potrebe i zdravstveno stanje što je izvrstan temelj za kvalitetan odnos u budućnosti.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču