Bakalar riba živi u sjevernom Atlantiku, uz obale Islanda, Norveške, Grenlanda i Kanade, u Sjevernom moru te u Polarnom moru, a najvažniji proizvođači ove ribe su Norveška, Island, Kanada i Rusija.
Zbog njegovih hranjivih vrijednosti, bakalar je izrazito popularna prehrambena namirnica, te njegov ulov svake godine raste, a količina u moru se smanjuje. Iz tog razloga su sve glasniji zahtjevi da se ograniči ulov bakalara.
Bakalar riba ima meso blagog okusa koje je
niskokaloričan izvor proteina
te je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su važne za
izgradnju
membrana i stanica mozga.
Osim toga, bakalar riba obiluje bjelančevinama i aminokiselinom triptofan koja potiče lučenje oksitocina ili "hormona sreće" koji potiče opuštanje organizma. Bakalar riba, prema mnogim znanstvenim istraživanjima štiti od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a utječe i na sporiji i stabilan srčani ritam te nizak krvni tlak.
U Hrvatskoj je najpoznatiji sušeni bakalar koji je tradicionalno
blagdansko jelo. Kod kupnje sušene bakalar
ribe treba obratiti pažnju na to je li riba bez ljuske,
plosnata, ravna i otvorene utrobe. Ovakav izgled, pokazuje da se
radi
o ribi prvoklasne kategorije. Bakalar ribu bi
trebalo čuvati u hladnjaku zamotanog u papir i potrebno ga je
pojesti u roku od dva dana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!