Play ponuda

Agresivni pas: Agresija i dominacija mogu se lako riješiti

Image

U obitelji smo oduvijek imali pse, najčešće mješance i njemačke ovčare. Prije dva mjeseca dobila sam na poklon ženku belgijskog ovčara koja sada ima šest mjeseci.

6.11.2011.
14:09
Play ponuda

U šetnji vuče na povodcu i grize ga, laje na ljude i pse, pojede sve što pronađe na podu. Kada se igra sa psima koji su slabiji od nje baca ih na pod i lovi za vrat, psima koji su veći i jači od nje zaleće se u stražnje noge i grize ih. Do sada u stanu nije radila veće probleme ali je nedavno počela režati ako joj prođem preblizu kada ima svoju igračku. Pokušala sam je odviknuti od toga, ali nisam uspjela. Pokušala sam sve što sam pročitala na internetu ali ona je sve gora. Imam iskustva sa psima, ali ovaj pas se ne može usporediti s niti jednim drugim. Kako da obuzdam njenu agresivnost i usmjerim njenu ogromnu energiju jer mi se čini da svakoga dana imam sve manje kontrole nad njom.

U pravu ste, energija, brzina, izdržljivost i svi nagoni u belgijskim ovčarima se mogu usporediti s malo drugih pasmina. To je izvrstan radni pas, koji traži sigurnog i iskusnog vodiča. Sa ženkama je puno lakše raditi i živjeti.

Situacije u kojima se vi nalazite s njom govore da je pas preuzeo vodstvo u vašem malom čoporu. Agresija zbog predmeta, koja je tek u začetcima, postajat će sve gora ukoliko je ne riješite te se može prenositi i na ostale predmete, mjesta ili sve što pas smatra svojim. Vi kao vlasnik biste predmete s kojima se igrate sa psom trebali dati i uzeti kada vi to želite, premda bi ih u ovoj situaciji najbolje bilo potpuno izostaviti, kao i igre koje potiču agresivnost. Umjesto igara natezanja, igrajte se pronalaženja predmeta gdje pas mora koristiti njuh, za što mora biti smiren i koncentriran.

Očigledno imate pravog radnog psa koji mora istrošiti svoju fizičku energiju, koristiti svoje nagone, a vi sve te aktivnosti trebate iskoristiti da postanete njezin vođa. To su psi s ogromnom željom da ugode vlasniku, ali njihova brzina je ponekad problem, jer su reakcije ljudi prespore.

Situacije u vašim šetnjama pokazuju upravo to. Kontrolu nad njom je najbolje uspostaviti odmah na početku šetnje te ne treba kretati naprijed ako je pas preuzbuđen. Držanje tijela bi vam trebalo biti čvrsto i sigurno, tako da pas ne misli da se igrate s njim kao do sada. Prilikom susreta s drugim ljudima i psima zadržite svoj ritam i pravac kretanja, ne pokazujte nesigurnost i ne izmičite im se, jer ćete kod vašeg psa izazvati reakciju kakvu sada imate.

Dominacija i agresija koju vaš pas iskazuje može se lako i jednostavno riješiti bez upotrebe sile, a to je najlakše postići u stanu, gdje nema prevelikih podražaja i gdje je radi ograničenog prostora vama lakše reagirati. Nikada se ne izmičite psu nego se on treba izmaknuti vama sa vašeg puta. Prisvajanjem prostora s vaše strane, pas će vrlo brzo prihvatiti svoju ulogu kao slijedbenika.

Vrlo je bitno da ne nagrađujete psa ni rječju, hranom, dodirom, kada niste sigurni zaslužuje li to. Njezine reakcije u igri s drugim psima su tipične za ovčarske pse, ali pokazuju i njenu želju za dominiranjem. Ukoliko u stanu uspostavite ispravan odnos vođa – sljedbenik, vanjske situacije će biti samo nadogradnja prirodnog odnosa čovjeka i psa.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda