SRUŠEN MIT / Znoje li se više žene s malim ili velikim grudima? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Image
Foto: Shutterstock

Iako se čini kontraintuitivnim, istraživači su otkrili da se žene s većim poprsjem zapravo manje znoje od onih s manjim grudima, a ponudili su i objašnjenje

20.6.2024.
21:14
Shutterstock
VOYO logo

Kroz povijest se vjerovalo da - što žena ima veće poprsje, više će se znojiti, ali znanstvenici sa Sveučilišta Southampton otkrili su da mit u koji se dugo vjeruje zapravo ne drži vodu.

Novo istraživanje, objavljeno ovog mjeseca u časopisu Experimental Physiology, istraživalo je kako veličina grudnjaka utječe na znoj, a time i na učinak sportskih grudnjaka - odjevnog predmeta za žene koje vježbaju - na ženama s različitim veličinama grudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene s većim grudima se manje znoje

"Više od 85 posto žena smatra sportski grudnjak neophodnim dijelom opreme za vježbanje, ali zapravo je jako teško pronaći onaj koji je udoban i podržava grudi, pa se mnoge žene s tim bore", rekla je Hannah Blount, istraživačica na poslijediplomskom studiju toplinske fiziologije.

"Htjeli smo vidjeti kako sportski grudnjaci nude podršku ženama različitih veličina grudi, posebno u vrućim uvjetima, kada je veća vjerojatnost da će žene imati problema poput trenja i značajnog nakupljanja znoja u grudnjaku", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kako bi to testirala, Blount je provela svoj eksperiment u klimatskoj komori u sveučilišnom Thermosense Labu, koristeći 3D skeniranje za određivanje površine dojke i mjerenje gustoće znoja posebnim papirom natopljenim jodom koji reagira sa znojem. Proizvodnja znoja 22 zdrave žene u dobi od 18 do 55 godina mjerena je na tri mjesta - iznad i ispod bradavice, kao i na "trokutu grudnjaka" blizu prsne kosti - dok su trčale 45 minuta na vrućini.

Image
OPASNO SUNCE /

Što je UV indeks, koja je razlika između UVA i UVB zraka? Evo kako utječu na zdravlje

Image
OPASNO SUNCE /

Što je UV indeks, koja je razlika između UVA i UVB zraka? Evo kako utječu na zdravlje

"Ovdje smo došli do najuzbudljivijeg otkrića, budući da su naši rezultati pokazali da žene s većim grudima imaju manje žlijezda znojnica pa su proizvodile manje znoja na grudima. Ovo je nešto što sada možemo koristiti za informiranje o dizajnu sportske odjeće koji uzima u obzir potrebe žena s različitim veličinama grudi", rekla je Blount.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve više živimo sjedilačkim načinom života pa ako možemo učiniti bilo što da pomognemo ženama da postanu aktivnije, dok sport činimo pristupačnijim, onda je to stvarno uzbudljivo", rekla je Blount, piše New York Post.

POGLEDAJTE VIDEO: Stiže toplinski val, oglašen crveni alarm: Liječnica ima važan savjet za Hrvate

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo