Ono što su nekoć bile UN dijeta, Atkinsonova i Keto dijeta, danas je tzv. liposukcijska dijeta, na kojoj je navodno bila i naša bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Ovaj režim prehrane ljudima je privlačan jer dopušta konzumaciju svega finoga. Možete jesti i špek i kobasice, a svejedno ćete mršavjeti. Recept je zapravo prilično jednostavan: iz prehrane treba potpuno izbaciti šećer, žitarice, maslac i industrijsko ulje, ali mogu se jesti meso, punomasni sirevi i povrće.
Autor liposukcijske dijete je nutricionist Kenan Mandra iz Bosne i Hercegovine. Kenan rođeni Sarajlija, više od deset godina bavio se prodajom i marketingom u farmaceutskoj industriji. Studirajući o prehrani, Kenan je došao do podataka koji pokazuju da se ljudi ne debljaju od masnoće nego od šećera, odnosno da debljanje nije posjedica neravnoteže u kalorijskom deficitu, niti da fizička aktivnost ima ikakve veze sa mršavljenjem, nego da je zapravo neravnoteža u hormonalnoj regulaciji masnog tkiva i metabolizma masti, nakon čega je osmislio liposukcijsku prehranu. U praksi, liposukcijska prehrana funkcionira na principu prisiljavanja tijela da se hrani vlastitim masnim rezervama.
Liposukcijska dijeta i aminokiseline
Tajna liposukcijske prehrane u specijalnoj je formuli aminokiselina, koje aktiviraju enzim lipazu. Tako aminokiseline djeluju na pojačano iskorištavanje masnoća za dobivanje energije – povećava se oslobađanje masnih kiselina, smanjuje se iskorištavanje glukoze i pojačava sinteza glikogena u stanicama, pa je posljedica brzo mršavljenje. To je prirodan proces koji potiče redukciju masnoća i zadržavanje glukoze u krvi na razini koja pomaže da izgubimo 10 posto tjelesne mase tijekom jednog tretmana. Najvažnije je da nismo gladni, da kilograme gubimo brzo i da je režim siguran za zdravlje. Aminokiseline se konzumiraju u obliku praška koji treba otopiti u vodi. One praktički ne zamjenjuju obrok nego aktiviraju spremljene masne rezerve kojima se organizam hrani – dakle, tope masnoće i pretvaraju ih u energiju.
Koliko traje ovaj režim prehrane?
Postoji nekoliko varijanti. Tretman liposukcijske prehrane od 10 dana podrazumijeva korištenje samo predviđenog proteinskog napitka za doručak, ručak i večeru. Ne preporučuje se vježbanje niti neki poseban program prehrane, ali se obavezno preporučuje savjetovanje sa nutricionistom. Ukoliko on ustanovi da niste fizički u mogućnosti da izdržite ovakav režim, onda se ide na malo blažu varijantu koja traje duže, i u zavisnosti od viška kilograma koji imate prepisat će vam tretman koji traje 14, 21 ili 30 dana. Lipsokcijska dijeta koja traje više od 10 dana podrazumijeva da pored dodataka prehrani uzimate i 3 redovna obroka .
Liposukcijska dijeta – opasnosti i nuspojave
A postoje li negativne nuspojave? I sam autor dijete tvrdi da ova prehrana za mršavljenje može imati svoje negativne prateće pojave. Uglavnom se javljaju umor, opća slabost i nizak pritisak, osjećaj trnjenja u prstima i vrtoglavica. Nije preporučeno naglo ustajanje i nagli pokreti, a ponajmanje fizička aktivnost. Energetski pad možete nadoknaditi juhom, onda kada je to neophodno.
Liposukcijska prehrana – šta jesti?
Liposukcijska prehrana uključuje vraćanje hrani koju su jeli naši preci, a to uključuje prirodne masti nađene u životinjama i biljkama. Dijeta nije stroga i ne uključuje izgladnjivanje, ali uvelike smanjuje unos ugljikohidrata. Konkretan primjer koji treba slijediti je da sekruh i žitarice zamijene povrćem, uz obilno dodavanje maslinova ulja. Temelj prehrane treba biti povrće i to ono domaće poput zelja, zelene salate, brokole, cvjetače, patlidžana, rajčice, paprike, tikvice ali i punomasni sirevi, janjetina, riba, jaja. Mandra naglašava da je poželjna hrana u prirodnom, izvornom obliku ili ona prerađena na tradicionalni, a ne industrijski način, piše ordinacija Medium.
Primjer jelovnika nakon liposukcijske dijete
DORUČAK (360 KCAL): 1 dl kefira s mljevenim sjemenkama lana, 1 kuhano jaje, 30 dag svježih krastavaca s 3 žlice maslinovog ulja i 3 masline
RUČAK (600 KCAL): 10 dag pržene plave ribe, 30 dag salate (zelena, rajčica, krastavac, rikula, masline) s 3 žlice maslinovog ulja, 2 dl crnog vina
VEČERA (300 KCAL): 50 dag salate (zelena, rajčica, krastavac, rikula, masline, orašasti plodovi), 5 dag sira, 3 žlice maslinovog ulja