briše i celulit i bore / Kolagen - najbolji prijatelj lijepe kože, zdravih zglobova i probavnog sustava

Image

Iako se najčešće povezuje s umjetnim filerima, kolagen ima šire područje djelovanja u našem tijelu

26.11.2018.
15:39
VOYO logo

Mnogo ste puta zasigurno čuli od brojnih stručnjaka za ljepotu, ali i zdravstvenih djelatnika kako kolagen danas možemo pronaći u gotovo svemu - od tableta do kozmetike. 

Najzastupljeniji je protein u našem tijelu, sastavni dio mišića, kože, krvi, kostiju, ligamenata i hrskavice. Zaslužan je za elastičnost kože, zaštitu organa te spajanje mišića i kostiju, a dobra je vijesti da se proizvodi na dnevnoj razini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(FOTO: Profimedia) 

No, kao i sve ostalo, i njegova se proizvodnja smanjuje s godinama. Uz to, loša ishrana, pušenje i prečesto izlaganje suncu mogu još više usporiti njegovo stvaranje. U nastavku vam donosimo pet dobrobiti kolagena uz koje ćete ga možda početi više cijeniti i voditi računa o tome da ga ima dovoljno u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Smanjuje bol u zglobovima 

Kako hrskavica s godinama gubi na jačini i čvrstoći, možete početi osjećati bolove u zglobovima. Povećani unos kolagena smanjuje bol i ublažava simptome artritisa.

2. Usporava starenje kože

Kolagen održava kožu svježom i zategnutom, a njegovo opadanje uzrokuje bore i tzv. "obješenu" kožu. Povećanjem unosa kolagena, smanjuju se nepravilnosti na koži nakon samo četiri tjedna konzuiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pomaže u izgradnji mišića i topljenju masti 

Kolagen je sastavni dio mišića, stoga ima veliku ulogu u izgradnji mišićne mase. Također, sadrži veliku količinu glicina, aminooctene kiseline koja je uključena u proces sinteze kreatina

4. Reducira pojavu celulita 

U istraživanju provedenom 2015. godine sudjelovalo je 105 žena starosti između 24 i 50 godina. Morale su konzumirati kolagen šest mjeseci, nakon čega im je koža na kritičnim područjima bila vidljivo bolje strukture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Poboljšava rad probavnog sustava

Kolagen je vezivno tkivo, stoga štiti i podupire podlogu probavnog trakta. Dakle, povećanim unosom kolagena pomažete izgraditi tkivo koje oblaže probavni sustav i time omogućavate zdravlje crijeva.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo