ALKOHOL ČINI SVOJE / Što uzrokuje pivski trbuh i zašto se salo povezuje s ovim mnogima omiljenim pićem?

Image
Foto: Shutterstock

Krivci za pivski trbuh su ustvari kalorije, bilo da su iz alkohola, slatkih pića ili prevelikih porcija hrane

12.6.2024.
19:43
Shutterstock
VOYO logo

Pivo je mnogima omiljeni napitak, a posebice ljeti. No, nažalost, taj užitak često dolazi sa zloglasnim pivskim trbuhom. Tendencija rasta trbuščića povećava se kako starite, a posebice su tome podložni muškarci, piše webmd.

No, svi pivopije nemaju pivski trbuh, a neki trezvenjaci, također, imaju poveću škembu. Postavlja se pitanje što zapravo uzrokuje da muškarci, i neke žene, razviju zloglasni pivski trbuh?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što uzrokuje pivski trbuh?

Salo na trbuhu ne uzrokuje nužno pivo. Krivci za pivski trbuh su ustvari kalorije bilo da su iz alkohola, slatkih pića ili prevelikih porcija hrane. Međutim, čini se da alkohol ima posebnu povezanost s masnoćom na torzu.

Image
loše vijesti /

Pivo može smanjiti mozak? Evo koliko ga dnevno smiju popiti žene, a koliko muškarci

Image
loše vijesti /

Pivo može smanjiti mozak? Evo koliko ga dnevno smiju popiti žene, a koliko muškarci

"Općenito, unos alkohola je povezan s većim strukom, jer kada pijete alkohol, jetra sagorijeva alkohol umjesto masti", pojasnio je dr. Michael Jensen, istraživač pretilosti s klinici Mayo u Rochesteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivo je, također, krivo jer je lako pretjerati s kalorijama alkohola. Klasično pivo ima 150 kalorija, a ako ih popijete nekoliko u jednom dahu, možete završiti s ozbiljnim kalorijskim preopterećenjem.

Alkohol, također, može povećati vaš apetit. Nadalje, kada pijete pivo u baru ili na zabavi, hrana koja vam je pri ruci često deblja kao što su pizze, pileća krilca i druga pržena hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Zašto se salo nakuplja na trbuhu?

Kada unesete više kalorija nego što sagorite, višak kalorija se pohranjuje kao mast. Gdje vaše tijelo skladišti tu masnoću djelomično je određeno vašom dobi, spolom i hormonima.

Žene imaju više potkožnog masnog tkiva nego muškarci, pa se te dodatne masne kalorije obično talože u njihovim rukama, bedrima i stražnjici, kao i na trbuhu. Budući da muškarci imaju manje potkožnog masnog tkiva, više ga pohranjuju u trbuhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pivski trbuščići obično su izraženiji kod starijih ljudi jer kako starite, vaše potrebe za kalorijama opadaju, često postajete manje aktivni i lakše se debljate.

Kako razine hormona opadaju kod muškaraca i žena kako stare, veća je vjerojatnost da će pohraniti masnoću oko trbuha. Istraživanja pokazuju da pušači, također, mogu taložiti više masnoće u trbuhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne postoji čarobni način rješavanja sala na trbuhu osim provjerene metode smanjenja unosa kalorija i konstantne tjelesne aktivnosti. Mononezasićene masti i takozvane 'dijete koje skidaju trbušnu masnoću' neće smanjiti vaš trbuh brže od bilo koje zdrave, niskokalorične dijete", upozorio je dr. Jensen.

POGLEDAJTE VIDEO: Jesu li digitalne platforme budućnost? 'Voyo je donio gledateljima slobodu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo