NEMOJTE POGRIJEŠITI /

Znate li da u zamrzivač smijete staviti samo ove dvije vrste sira? Stručnjaci savjetuju kada više nije za konzumiranje

Image
Foto: Shutterstock

Samo dvije vrste sira smiju se čuvati u frižideru, ali uz par korisnih savjeta

29.1.2024.
18:28
Shutterstock
VOYO logo

Namirnica bogata hranjivim sastojcima, proteinima i kalcijem mora se čuvati na poseban način. Koliko dugo se sir smije držati u frižideru, ovisi o vrsti, ali kada je zamrzivač u pitanju, pravilo je drugačije.

Rijetko tko zna da se samo dvije vrste sira smiju odložiti u zamrzivač, a to su mozzarella i parmezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dugo sirevi smiju biti u zamrzivaču

Mnogi faktori određuju je li određeni sir pogodan za zamrzavanje na osnovi sadržaja vlage i soli, PH vrijednost, tekstura i zrelost sira. Ako stavite bilo koju drugu vrstu u zamrzivač, "razbijate" sastav sira, ističe Ali Rosen, stručnjakinja za zamrzavanje namirnica. Sir sadrži vlagu koja prije zamrzavanja čuva njegovu strukturu. Kada se zamrzne, vlaga se pretvara u kristale leda.

Image
Foto: Shutterstock

Brzina kojom se sir smrzava također određuje veličinu ovih kristala jer brže zamrzavanje znači manje kristale leda. Zamrzavanje utječe i na ukus sira zbog enzima i živih kultura u siru. Čak i ako pažljivo odmrznete sir, ukus mu se neće vratiti, zbog čega nema potrebe ni probati ga. "Uvijek preporučujemo da ne zamrzavamo naš prirodni Cheddar sir jer će to zaustaviti proces starenja", kaže Jill Allen, direktorica za kvalitetu proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABORAVI /

Evo kako češnjak ostaje svjež i do četiri mjeseca: Kuhar otkrio jednostavan način skladištenja

Image
ZABORAVI /

Evo kako češnjak ostaje svjež i do četiri mjeseca: Kuhar otkrio jednostavan način skladištenja

Sir se čuva u frižideru, ali dužina ovisi o vrsti. Tvrdi sirevi traju najduže do šest tjedana kada ih otvorite, ali prije otvaranja mogu se čuvati između četiri i šest mjeseci. Manje tvrdi mogu stajati do tri tjedna nakon otvaranja, a prije otvaranja dva mjeseca. Mekane sireve treba jesti brzo zbog štetne barijere. Zato je preporuka da se pojedu u roku od dva tjedna, piše Mondo.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Tjestenina, sirevi, zubne paste pa i vino - pojeftinjuju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo