Jeste li ikad pokušale pojesti bananu bez da ste prije toga ogulile koru? Ne, naravno da niste, zašto bi to itko isprobavao? Okej, ali odsad se i to može, ako je nekoga nekad zanimalo, jer je japanska tvrtka Setsuzo Tanaka upravo uzgojila banane koje možete jesti s korom i ovo je neka potpuno nova razina lijenosti.
Znanstvenici su ovu bananu nazvali Maongee (mon-gay, tako se čita), a kora ove banane je u potpunosti jestiva. I da, mongee se s japanskog prevodi kao 'nevjerojatan', što je zapravo i više nego prikladno.
Rastu prvo na debelom minusu, a onda na normalnim temperaturama
Znanost iza ovog pomalo čudnog, ali sve u svemu super izuma je to da su znanstvenici prvi puta zasadili drva banane u okolišu gdje je temperatura oko -60 stupnjeva Celzija, piše Cosmopolitan. Banane se zatim, u pravom trenutku, odmrzavaju te presađuju na višu temperaturu, a upravo ta promjena temperature navodno ubrzava rast ploda, zbog čega na kraju dobijete bananu s jestivom korom koja ima okus sličan zelenoj salati, objasnio je glasnogovornik D&T Farme gdje su banane uzgojene, Tetsuya Tanaka.
Navodno imaju okus ananasa
Novinar Rocket Newsa probao je ovu neobičnu bananu i tvrdi kako joj je kora doista vrlo tanka, ali okus ga baš jako podsjeća na neko tropsko voće, ponajviše ananas. Ova je banana također prilično slatka; ima 24,8 grama šećera, dok klasična banana ima 18,3 grama. Također, cijena joj nije baš sitnica, a za jedan ovakav plod morat ćete izdvojiti 7,75 dolara, odnosno 46,05 kuna, što je ogromna cifra za jednu jedini bananu. No, mi ih ionako nećemo moći isprobati s obzirom da se mogu naći u ograničenim količinama samo u japanskom trgovačkom lancu Tenmanya Okayama.