Zima je vrijeme kada se najviše veselimo toplim, hranjivim jelima koja nas griju iznutra. Juhe su savršen izbor za hladne dane – ukusne, zdrave i jednostavne za pripremu. Donosimo tri recepta za ukusne zimske juhe: od kelja, povrća i graha. Svaka od njih bogata je okusima i savršeno se uklapa u sezonski jelovnik.
Zimska juha od kelja
Kelj, pravo blago zime bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima. Ova juha idealna je za obrok koji će vas dugo grijati.
Zimska juha od kelja sastojci:
- 300 g svježeg kelja (narezani listovi)
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 2 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- Malo svježeg peršina za posluživanje
Zimska juha od kelja priprema:
- Na maslinovom ulju prodinstajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte mrkvu i krumpir te sve zajedno pirjajte 5 minuta.
- Umiješajte kelj, posolite i popaprite, zatim ulijte povrtni temeljac.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.
- Po želji juhu možete djelomično usitniti štapnim mikserom.
- Poslužite uz svježi peršin i krišku domaćeg kruha.
Zimska juha od povrća
Bogata i šarena, ova juha je prava vitaminska bomba sezonskog povrća.
Zimska juha od povrća sastojci:
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 1 glavica celera (narezana na kockice)
- 1 poriluk (narezan na tanke kolutove)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat sušenog timijana
- Sol i papar po ukusu
Zimska juha od povrća priprema:
- Na maslinovom ulju prodinstajte poriluk dok ne omekša.
- Dodajte mrkvu, celer, krumpir i tikvicu, začinite solju, paprom i timijanom.
- Prelijte temeljcem i kuhajte na srednjoj vatri 25–30 minuta dok povrće ne omekša.
- Po želji, juhu možete poslužiti s kockicama prepečenog kruha.
Zimska juha od graha
Grah je savršen za zimu – zasitan, hranjiv i bogat proteinima. Ova zimska juha može biti i glavno jelo.
Zimska juha od graha sastojci:
- 200 g suhog graha (namočenog preko noći)
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 1 korijen peršina (narezan na kockice)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 lovorov list
- 1,5 l vode ili povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Zimska juha od graha priprema:
- Skuhajte grah u vodi dok ne omekša (oko 1 sat). Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja.
- Na maslinovom ulju prodinstajte luk, mrkvu i peršinov korijen.
- Dodajte kuhani grah, krumpir, lovorov list i povrtni temeljac (ili vodu od kuhanja graha).
- Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta dok povrće ne omekša.
- Dio juhe usitnite štapnim mikserom kako biste dobili kremastu teksturu.
- Poslužite uz svježe pečeni kruh ili tost.
POGLEDAJTE VIDEO: I buče su spremne za bučnicu, juhu i ulje, E da je palo malo kiše... bile bi veće