Grašak je namirnica koja se premalo spominje i nekako je postala podcijenjena pored navale egzotičnih namirnica o kojima se stalno piše koliko su zdrave. Sve to stoji, ali ne smijemo zaboraviti da i prilično banalna i jeftina namirnica poput ovih malih zelenih kuglica ima višestruke koristi za naš organizam.
Možemo ga jesti kao prilog, u varivu, u složencima, od njega napraviti krem juhu i sve što vam srce poželi. U tako maloj namirnici nalazi se mnoštvo vitamina i minerala poput vitamina A, B skupine, C, K, kalija, magnezija, željeza i mangana. Ako niste znali, grašak sadrži tri do pet puta više proteina od ostalog povrća.
Također obiluje antioksidansima, cinkom i omega-3 masnim kiselinama koji imaju antiupalna svojstva.
Evo zbog čega biste još trebali uvesti grašak na svoj jelovnik:
- jača imunitet
- štiti od raka želuca
- pomaže kod mršavljenja
- potiče rast kose
- regulira šećer u krvi
- jača kosti i sprječava osteoporozu
- štiti srce
- pomaže kod zatvora i anemije